Reklama
poniedziałek, 23 grudnia 2024 11:44
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Finał akcji „Gastronomia do zobaczenia!” w Kędzierzynie-Koźlu

To już koniec „Gastronomii do zobaczenia!” – kampanii, którą w kwietniu rozpoczęło Starostwo Powiatowe w Kędzierzynie-Koźlu. Na wielki finał organizatorzy zaprosili kilku szefów kuchni do Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich. To w popularnej Budowlance prowadzona jest nauka w klasie kucharskiej. Tam też odbyło się wielkie gotowanie!
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

„Gastronomia do zobaczenia!” to nazwa kampanii promującej kędzierzyńsko-kozielską gastronomię, która musiała stawić czoła pandemii koronawirusa i działać w formule ograniczonej obostrzeniami. Powstała seria filmów oraz tekstów na temat lokali, które zgłosiły się do projektu.

W programie mieliśmy okazję poznać wyjątkowych szefów kuchni i przepisy na pyszne dania. Poznać ludzi, którzy stawili czoła pandemii, a dzięki swoim pomysłom i kreatywności pokazali, że dobra kuchnia zawsze się obroni, nawet w czasach kryzysu.

Ten cykl powstał po to, by promować lokalną gastronomię. Wszystkie odcinki zostały ciepło przyjęte przez mieszkańców. Takiego projektu jeszcze u nas nie było. Restauratorzy przyznali, że i dla nich było to niemałe wyzwanie. Po raz pierwszy wpuścili kamery do swoich kuchni i opowiedzieli, jak powstają potrawy, w wielu przypadkach kulinarne dzieła sztuki. Z każdym odcinkiem byliśmy coraz bardziej zaskakiwani smakami, ludzkimi historiami i pasją do gotowania. W końcu doszliśmy do wniosku, że niejeden w kraju mógłby się od nich uczyć!

Finał akcji przeprowadzono w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół nr 1 w Koźlu, gdzie zaproszono szefów kuchni, aby wspólnie z uczniami przygotowali pyszne dania. W wielkie gotowanie zaangażowali się też starosta powiatu Paweł Masełko, wicestarosta Józef Gisman, dyrektor ZS nr 1 Urszula Więcek oraz kierownik wydziału oświaty w starostwie Aurelia Stępień. Była okazja do rozmów o jedzeniu, ale i podsumowania kampanii „Gastronomia do zobaczenia!”.

- Bardzo nam to pomogło. Po emisji odcinka miałem kilkanaście telefonów od różnych pań, które przygotowywały rolady śląskie i chciały się dowiedzieć, co jeszcze dodać, aby były idealne. Dla nas to była promocja restauracji, bo wzrosła nam na przykład sprzedaż właśnie rolad. Po zluzowaniu obostrzeń i otwarciu restauracji klienci do nas wrócili, więc nie narzekamy. Gotujemy znów pełną parą, najlepiej jak potrafimy i jest dobrze - wspominał Alfred Główka z „Karczmy u Freda” w Kłodnicy. Podczas finału w Budowlance przygotował z uczniami kotlet po kłodnicku.

Brzmi intrygująco, ale uwierzcie, że każdy może go sam zrobić w domu. Wystarczy dobrze rozbić plaster schabu – tak jak na kotlet schabowy. Do tego dodać plaster żółtego sera i plaster boczku. Obtoczyć  w panierce i usmażyć na patelni.

Na brak zamówień nie narzekają też właściciele kozielskiego bistra, które znajduje się przy ul. Grzegorza Piramowicza. Czternastogodzinny dzień pracy to u nich norma, ale nie ma mowy o zmęczeniu, bo skrzydeł dodają im opinie zadowolonych klientów, których z każdym dniem przybywa.

- Od kiedy mogliśmy się w pełni otworzyć, jest coraz lepiej. Menu lunchowe cieszy się dużym powodzeniem, ale mamy też sporo zamówień na śniadania. Jest dobrze! - przyznał Michał Bryłka z bistro „Czarno na Białym”. - Trendy w kuchni się zmieniają. Trzeba cały czas być na bieżąco i dostosowywać się do tego, czego oczekują klienci. Dobry kucharz musi stale się uczyć.

Wśród pracowników, a nawet szefów kuchni lokalnych punktów gastronomicznych nie brakuje absolwentów kozielskiego Zespołu Szkół nr 1. Jeden z nich kieruje pracą restauracji w "Hotelu Court".

- Czuję się w tych murach jak w domu. Naukę wspominam bardzo miło, zarówno zajęcia w pracowni gastronomicznej, jak i pozostałe lekcje. Ciepło wspominam też nauczycieli. Spędziłem tutaj wspaniały czas i wszystkim polecam naukę w tej szkole, bo mogę o niej mówić tylko w superlatywach - twierdzi Dawid Herich z restauracji w „Hotelu Court”.

Wspólne gotowanie w Budowlance zakończyło się degustacją przygotowanych dań oraz wręczeniem pamiątkowych fartuchów z hasłem „Gastronomia do zobaczenia!”.

- Dziękujemy przedstawicielom restauracji za udział w finale akcji i podzielenie się z naszymi uczniami swoją wiedzą. Pamiętajcie, że w tych trudnych czasach możecie na nas liczyć, a wszystkich mieszkańców zapraszamy do odwiedzania lokalnych restauracji i kosztowania w nich pysznych potraw - zakończył starosta Paweł Masełko.

Wszystkim lokalom dziękujemy za udział w kampanii – byliście świetni! I cóż, mamy nadzieję do zobaczenia, gastronomio!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: kaczaTreść komentarza: Ale że Amerykany odchodzą, to już musi być źle.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 10:40Źródło komentarza: Bartosz Kurek zapowiedział odejście z ZAKSY po sezonie 2024/2025!Autor komentarza: TTTreść komentarza: Ogrodowa już chyba passé🥴.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 10:33Źródło komentarza: Pracownicy MZK Kędzierzyn-Koźle na spotkaniu opłatkowym świętowali 55-lecie działalności spółkiAutor komentarza: wajTreść komentarza: Ty to raczej bez anty. Lepiej Ci po tym co napisałeś?Data dodania komentarza: 23.12.2024, 07:10Źródło komentarza: Potężny podświetlany kaseton z hasłem "ZAKOCHAJ SIĘ W KK" stanie obok lokomotywyAutor komentarza: Taki seTreść komentarza: Nikt go nie zmuszał sam chciał przyjść żeby to odbudować ale widocznie się nie da nie ma starań z góry no to woli odejśćData dodania komentarza: 23.12.2024, 03:13Źródło komentarza: Bartosz Kurek zapowiedział odejście z ZAKSY po sezonie 2024/2025!Autor komentarza: KibicTreść komentarza: Jeszcze trochę rządów pani prezes i nikt tu nie przyjdzie z normalnych zawodników grono się zaciśnieData dodania komentarza: 23.12.2024, 03:09Źródło komentarza: Bartosz Kurek zapowiedział odejście z ZAKSY po sezonie 2024/2025!Autor komentarza: KibicTreść komentarza: Nie wiesz o co chodzi ryba gnije od głowyData dodania komentarza: 23.12.2024, 03:01Źródło komentarza: Bartosz Kurek zapowiedział odejście z ZAKSY po sezonie 2024/2025!
Reklama
zachmurzenie duże

Temperatura: 3°C Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1008 hPa
Wiatr: 7 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna