W kolejnej odsłonie gościmy w restauracji hotelu Solidaris w Kędzierzynie-Koźlu - miejscu, które mnóstwo osób zna chociażby z młodości. W dawnym „Centralnym” wielu absolwentów miejscowych liceów czy techników bawiło się na swoim pierwszym ważnym balu, czyli studniówce.
Ten legendarny obiekt na osiedlu Azoty przeszedł prawdziwą metamorfozę. Teraz to nowoczesne miejsce z restauracją, gdzie kucharze wprowadzają kulinarne nowości, ale i stawiają na wypróbowane smaki. Sprawdziliśmy, jak ten duży obiekt poradził sobie w trudnych dla restauratorów czasach.
Przed pandemią koronawirusa w hotelu organizowano mnóstwo imprez typu: wesela, komunie, studniówki, spotkania okolicznościowe, potem na wiele miesięcy trzeba było zawiesić działalność.
Właściciel hotelu wykorzystał ten czas na mały lifting głównej sali - obecnie prezentuje się ona jeszcze okazalej niż wcześniej. Pojawiła się nowa scena z profesjonalnym nagłośnieniem i oświetleniem, wielki żyrandol i ciepłe kolory na ścianach.
Do tego efektowne patio i ogród z mnóstwem roślin. Aż trudno uwierzyć, że jesteśmy na terenie dawnego robotniczego osiedla w Azotach.
Jednak w czasie pandemii najważniejsze zmiany zaszły w kuchni.
- Nie był to łatwy czas dla nas - mówi o lockdownie Artur Zasada, kierownik restauracji. - W czasie pandemii goście nie mogli przyjść do nas, dlatego my musieliśmy wyjść do gości.
Hotel Solidaris nawiązał w tym czasie współpracę z kilkoma lokalnymi firmami, którym zaproponował catering. Menu restauracji nieco zmieniło się, tak by dostosować się do potrzeb klientów.
- Pandemia uderzyła mieszkańców po kieszeni, dlatego musieliśmy dostosować naszą ofertę do nowej sytuacji - mówi pan Artur.
Kuchnia w obiekcie pracuje nieprzerwanie i z każdym dniem bardziej trafia w gusta mieszkańców Kędzierzyna-Koźla i okolic. W ostatnich miesiącach spore wzięcie miały nieformalne „specjalności zakładu”, czyli golonka w specjalnej glazurze oraz dania kuchni azjatyckiej, np. makaron chow mein z łososiem w panierce z sezamu czarnego i białego, który cieszy się szczególnym uznaniem klientów.
Wyjątkowym daniem serwowanym przez kuchnię hotelu Solidaris są policzki wołowe przygotowywane na smalcu z takimi warzywami, jak: seler naciowy, por, marchewka, cebula i czosnek. Do tak powstałej bazy przepysznego sosu kucharze dodają czerwone wytrawne wino. Policzki są tak miękkie, że aż rozpływają się w ustach. Klienci podkreślają, że to przepyszne i wyjątkowe danie w kulinarnej ofercie Kędzierzyna-Koźla. Mięso podawane jest z puree i kapustą zasmażaną, co dodaje mu swojskości.
W ofercie restauracji znajdziemy także tradycyjne zupy, jak rosół domowy i żurek śląski. Poza tym kuchnia oferuje rolady, pierś z kurczaka, smażonego halibuta czy pierogi z pieczoną kaczką. Są też dania dla wegetarian w postaci sałatki z kaszy kuskus z grillowanym pomidorem, papryką, cebulą, selerem naciowym i sosem z pieczonej papryki chilli. Trzeba koniecznie skosztować. Polecamy!
Filmy z Hotelu Solidaris można zobaczyć na stronie: www.powiat.kedzierzyn-kozle.pl.
Napisz komentarz
Komentarze