Reklama
wtorek, 5 listopada 2024 03:20
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Akcja powiatu „Gastronomia do zobaczenia!”. Poznajcie "Karczmę u Freda"

„Gastronomia do zobaczenia” – to nazwa kampanii promującej kędzierzyńsko-kozielską gastronomię, która musiała stawić czoła pandemii koronawirusa i działać w formule ograniczonej obostrzeniami. Przedstawiamy lokal Karczma u Freda, który już 20 lat cieszy podniebienia mieszkańców Kędzierzyna-Koźla. Całkiem nieźle poradziła sobie także podczas lockdownu.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
W drugim odcinku gościmy w jednym z najbardziej znanych lokali w Kędzierzynie-Koźlu – "U Freda". To karczma z tradycją i historią. Przekonajcie się, że kuchnia śląska, przygotowywana z wielką pieczołowitością potrafi przetrwać nawet najgorszy czas. I nie trzeba tu zmieniać żadnego menu, bo te smaki bronią się same, również w wersji na wynos. Poznajcie niezwykłego człowieka – maratończyka, dla którego długi dystans to nie problem, dlatego mimo pandemii lokal funkcjonuje nadal i serwuje mieszkańcom naprawdę pyszną kuchnię.

Kłodnica kojarzy się z portem sródlądowym, rzeką, lasami i kuchnią śląską. To właśnie na tym pachnącym tradycją osiedlu Kędzierzyna-Koźla od ponad 20 lat działalność prowadzi słynna „Karczma u Freda”, prowadzona przez znanego przedsiębiorcę Alfreda Główkę.

Swoją przygodę z gastronomią zaczynał w nieistniejącej już restauracji „Kłodniczanka”. W 1998 przy ulicy Sportowej został otwarty mały barek, w 2002 powstał bar, a później karczma. Od początku jej działalność prowadzona jest na bazie kuchni śląskiej. Większość zamawianych i przygotowywanych tutaj potraw to rosoły, rolady i kaczki.

- Często nasi klienci mówią nam po obiedzie, że wróciły do nich smaki z dzieciństwa - mówi Alfred Główka.

Ten lokal, podobnie jak wiele innych na terenie powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego, został mocno dotknięty pandemią koronawirusa. W marcu zeszłego roku został zamknięty z powodu wybuchu epidemii i potężnego strachu przed nieznanym.

- Ale szybko się zorientowaliśmy, że takie zamknięcie niczemu nie służy, bo możemy wypaść z rynku gastronomicznego - wspomina szef lokalu.

Alfred Główka mówi, że początkowo sceptycznie podchodził do pomysłu sprzedaży na wynos i oparciu na tym całego biznesu. Ale z czasem okazało się, że jedzenie z „Karczmy u Freda” na dowóz cieszy się u mieszkańców powiatu bardzo dużym wzięciem. Wielu do dziś zamawia niedzielne obiady do domu. Szczególnie dużym zainteresowaniem klientów cieszą się tzw. „dania dnia” sprzedawane za 20 złotych z dowozem. Tutaj oferta jest często zmieniana, żeby dopasować się do rozmaitych gustów mieszkańców.

- Wozimy do firm, do pojedynczych mieszkańców. Nie jest lekko, ale utrzymaliśmy zatrudnienie, jakoś dajemy radę w tej pandemii - podkreśla właściciel firmy.

Kluczem do tego – jak tłumaczy Alfred Główka – jest opieranie się na lokalnych produktach. Przykładowo mięso karczma kupuje od pana Cybisa z Naczęsławic, który jest mocno obecny na lokalnym rynku. Garmażerka z Kłodnicy jest z kolei sprzedawana w sklepach Cybisa rozsianych po całym Kędzierzynie-Koźlu.

W karczmie aktualnie pracuje osiem osób. Z przedsiębiorcą z Kłodnicy chętnie współpracują także uczniowie z Zespołu Szkół nr 1, który kształci w zawodach gastronomicznych. Specjałem kuchni jest wspomniana rolada. Robi się ją z szynki wieprzowej albo udźca wołowego. Po delikatnym przyprawieniu mięso smaruje się musztardą, żeby nabrało lekkiej ostrości. Do farszu używa się kiełbasy pokrojonej w prążki, drobno pociętego ogórka kiszonego i wędzonego boczku. Dla wypełnienia dodaje się też odrobinę mięsa mielonego.

Rolady układa się gęsto, żeby nie trzeba było ich wiązać sznurkiem. Tak lądują w piecu, a to co spłynie na dół naczynia jest potem bazą do pysznego sosu. Podawane są oczywiście z kluskami śląskimi i światłą kapustą. Na taki zestaw ucieszą się wszystkie podniebienia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Rychu, taki lepszy RyszardTreść komentarza: Jestem za pojazdami elektrycznymi. Kumpel jest operatorem farm fotowoltaicznych i każą mu na weekend wyłączać fotowoltaikę by elektrownie węglowe działały, a można by wtedy ładować te autobusy. Ale do brzegu: autobusy elektryczne TAK ale POLSKIE, dlaczego Solaris ( no dobra już hiszpański ale w całości klepany w Polsce) nie wygrywa, chyba nie lubi Kędzierzyna. MAN miał kiedyś zakłady w Polsce ale też słabo, przeniósł się z Poznania do Starachowic ale tam robią jedynie konstrukcje... a reszta u Niemca... Jak Polska ma być bogata jeśli w Polsce robi ramę autobusu, a całe wnętrze w Niemczech, na koniec € z dotacji KPO trafia do Niemiec, a my na to pracujemy. Polacy, wiecie, że jestem sympatykiem Niemiec, ale czy wy się na to godzicie?Data dodania komentarza: 4.11.2024, 23:57Źródło komentarza: Urząd Miasta chce poznać zdanie mieszkańców na temat autobusów zeroemisyjnych w Kędzierzynie-KoźluAutor komentarza: Wysoki brunetTreść komentarza: Kurek jeszcze zagra? Tak pytam...Data dodania komentarza: 4.11.2024, 23:44Źródło komentarza: Oddaj krew i wejdź za darmo na mecz ZAKSY z Jastrzębskim WęglemAutor komentarza: KoźlaninTreść komentarza: Co wy promujecie ?Data dodania komentarza: 4.11.2024, 21:53Źródło komentarza: Julia Konik-Rańda: romskie serce i muzyczna pasja w "The Voice of Poland"Autor komentarza: Cała PrawdaTreść komentarza: NIE dla elektryków ! Nawet bogatsza jednostka komunikacji miejskiej MZA W-wa nie kupuje aż tyle elektryków tylko wciąż pojazdy z silnikiem spalinowym. To jest spisek UE przeciw Polsce.Data dodania komentarza: 4.11.2024, 21:52Źródło komentarza: Urząd Miasta chce poznać zdanie mieszkańców na temat autobusów zeroemisyjnych w Kędzierzynie-KoźluAutor komentarza: MatiTreść komentarza: My z sąsiadem Leszkiem, też mamy wspólne usługi i zakupy i dyrektora nie mamy.Data dodania komentarza: 4.11.2024, 20:25Źródło komentarza: Mariusz Wiśniewski nowym dyrektorem Powiatowego Centrum Usług WspólnychAutor komentarza: Ruchu, taki lepszy Ryszard.Treść komentarza: Z kim skoligacony? Ja Riczi chciałbym wiedzieć, by mieć pewność, że nie zachodzi podejrzenie o nepotyzm. My w PiS zawsze się tym brzydzimy, zawsze negujemy takie praktyki.Data dodania komentarza: 4.11.2024, 17:32Źródło komentarza: Mariusz Wiśniewski nowym dyrektorem Powiatowego Centrum Usług Wspólnych
Reklama
bezchmurnie

Temperatura: 4°CMiasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1032 hPa
Wiatr: 8 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna