poniedziałek, 7 października 2024 01:17
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ile mięsa jest w kebabach? Sprawdziliśmy lokale w Kędzierzynie-Koźlu. Tylko jeden ma 100 procent

W Kędzierzynie-Koźlu coraz więcej osób zauważa brak jasnych informacji na temat składu mięsa oferowanego w lokalnych kebabach, które są bardzo popularną formą szybkiego posiłku. Czytelnicy poprosili nas o sprawdzenie składu mięs w lokalach. Odwiedziliśmy najbardziej znane kebaby i zapytaliśmy ile mięsa jest w sprzedawanych daniach. Okazuje się, że uzyskanie informacji na ten temat wcale nie jest takie proste, choć powinna ona być dostępna od ręki.
Ile mięsa jest w kebabach? Sprawdziliśmy lokale w Kędzierzynie-Koźlu. Tylko jeden ma 100 procent

Lokale w Kędzierzynie-Koźlu nie tylko niechętnie informują o pełnym składzie używanego mięsa ale wręcz odmawiają podania wiadomości co tak naprawdę trafia do naszych żołądków. W Kędzierzynie-Koźlu najczęściej spotykanym kebabem jest döner kebab, czyli mięso z pionowego rożna, przeważnie podawane w bułce pita, tortilli lub na talerzu z dodatkiem frytek, warzyw i sosów. Podstawowym składnikiem kebaba jest mięso, które najczęściej pochodzi z baraniny, kurczaka, wołowiny, a czasami cielęciny. Jednak w wielu przypadkach pojawiają się wątpliwości dotyczące jakości i pochodzenia mięsa. Jest spory problem by uzyskać precyzyjne informacje na temat składników używanych do przyrządzenia kebaba, co budzi uzasadniony niepokój o ich jakość i zawartość.

Klient musi wiedzieć za co płaci

Zgodnie z wytycznymi Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informacja o składzie potraw serwowanych w restauracji powinna mieć charakter pisemny i nie może wprowadzać konsumenta w błąd. Musi być rzetelna, jasna i prosta do zrozumienia. Takie dane powinny być zawarte w karcie lub być łatwo dostępne, a nie być tylko udostępniane na życzenie klienta. Obowiązek ten reguluje § 19 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 ze zm.). Z przepisu tego wynika m. in. to, że wykaz składników obejmuje wszystkie składniki dania, podane w malejącej kolejności, z uwzględnieniem alergenów i składów poszczególnych składników złożonych, np. bułki tartej, wędlin, sałatek, sosów itp. 

Gość lokalu gastronomicznego przed podjęciem decyzji o zakupie potrawy musi mieć możliwość zapoznania się z jej szczegółowym składem. Z uwagi na ograniczoną powierzchnię kart czy tablic menu dopuszczalne jest podanie wykazu składników w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio klientom tj. bez udziału pośrednika jakim jest pracownik lokalu. Można w tym celu wykorzystać katalogi, foldery, telebimy itp., które klient po wejściu do lokalu łatwo odnajdzie samodzielnie, bez konieczności pytania obsługi. Odsyłanie do aplikacji, strony internetowej w celu zapoznania się z wykazem składników nie jest formą akceptowalną. Wskazanie strony internetowej, aplikacji, kodu QR itp. jako źródła informacji o składzie potrawy może być formą dodatkową, poza formą dostępną dla konsumenta bezpośrednio w obiekcie. 

Tylko dwa punkty w Kędzierzynie-Koźlu miały przygotowaną informację o składzie mięsa, którym handlują.

 

Kebab INN

To największy sprzedawca kebabów w Kędzierzynie-Koźlu. Ma trzy punkty, przy ulicy Wojska Polskiego i Kozielskiej w Kędzierzynie oraz przy ulicy Marii Skłodowskiej-Curie w Koźlu. W ani jednym miejscu nie ma informacji na temat składu mięsa. Pracownicy lokali z ulicy Kozielskiej i Marii Składowskiej-Curie informują, że w tej sprawie trzeba kontaktować się z właścicielem. Ten w rozmowie z nami przyznaje, że wiadomość o składzie mięsa powinna być dostępna dla klientów i obiecuje, że pracownik za chwilę ją poda. Ostatecznie jednak tego nie robi. Z czego składa się mięso w Kebab INN? Dowiedzieliśmy się w lokalu na ulicy Wojska Polskiego. Pracownica wyciągnęła metki z opakowań z kosza na śmieci. 

Producent mięsa, które kupimy w Kebab INN deklaruje 80% mięsa w daniu drobiowym, reszta to woda, sól, dekstroza, curry, papryka i przyprawy. Natomiast w kebabie wołowym zgodnie z informacją jest 85% mięsa i tłuszczu wołowego, łata wołowa, przyprawy, substancje przeciwzbrylające, celuloza E460, regulatory kwasowości i stabilizator: octan sodu E262 i cytrynian sodu E331, wzmacniacz smaku i sól kuchenna.

 
KEBABIAN

Znajduje się w Kędzierzynie przy ulicy Wojska Polskiego 19. Na miejscu nie ma dostępnych informacji o składzie mięs ale pracownik bez problemu zrobił zdjęcia etykiet znajdujących się na produktach i pozwolił wykonać kopię. Choć informacja o składzie nie jest zbyt czytelna to dowiadujemy się z niej, że w kebabach które tu kupimy znajduje się mięso z kurczaka: 91% z uda, 40% z fileta. Natomiast kebab wołowy to mięso mielone, które składa się z mięsa wołowego - 45% i drobiu - 40%.

 
LION KEBAB

Lokal znajduje się w Kędzierzynie-Koźlu przy alei Jana Pawła II 25, obok Kina Chemik. Na miejscu brak jest informacji o składzie mięs. Pracownik informuje, że ma ją przy sobie szef, który jest w sklepie na zakupach. Deklaruje, że karta będzie dostępna za 10 minut. Ostatecznie w LION KEBAB nie uzyskaliśmy odpowiedzi na pytanie, z czego składa się mięso, które sprzedają. Po ponownej wizycie dowiadujemy się, że lokal nie ma takiej informacji, pracownicy nie zgadzają się też zrobić zdjęć opakowań z produktami. 

 
Sultan kebab & Grill

Znajduje się na ulicy Piotra Skargi 34 a w pobliżu Urzędu Skarbowego. Tu również nie ma informacji o składzie mięs, które wędrują do kebabów. Pracownicy Sultan Kebab & Grill nie zgodzili się na pokazanie opakowań po produktach.

Kebab u Pajdy

To najnowszy kebab w Kędzierzynie-Koźlu, znajduje się przy ulicy Kozielskiej 81 obok sklepu Tedi i Biedronka. Na miejscu nie ma informacji o składzie mięs ale właściciel bez problemu zgodził się zrobić zdjęcia opakowań i pozwolił na wykonanie kopii. Niestety informacje nie są czytelne, bo produkty i opakowanie były zamrożone. Brak jest dokładnych danych o zawartości procentowej mięsa i jego rodzaju. Umówiliśmy się z właścicielem, że wykona lepszej jakości zdjęcia i nam prześle, tak by mogły się ukazać w tym materiale, ale nie zrobił tego. 

 
Big Kebab's

Znajduje się przy ulicy Antoniego Czechowa 11 w Koźlu i jest to jeden z najstarszych kebabów w mieście. Kilka lat temu miał drugi punkt przy ulicy Głowackiego w Kędzierzynie. To jeden z dwóch lokali, który miał przygotowaną informację o składzie mięsa, którym handluje. Natomiast niechętnie chciał udostępnić skład do publicznej wiadomości. W Big Kebab's kupimy kebab KUZU EXTRA w skład którego wchodzi mięso indycze - 43%, mięso wołowe - 33%, mięso baranie 11% oraz mięso z kurczaka 2%. Lokal w piątki ma dodatkowo w sprzedaży również kebab drobiowy. Właścicielka dosłała nam zdjęcie etykiety z opakowania drugiego rodzaju mięsa. W jego składzie znajdziemy 90%  mięsa z ud i podudzia kurczaka.

 
Raju kebab

Znajduje się na kozielskim Rynku. W lokalu nie ma dostępnej informacji na temat składu mięs ale pracownik zgodził się na wykonanie zdjęć i po krótkiej dyskusji pozwolił na zrobienie kopii. Zgodził się też by zrobić mu zdjęcie podczas pracy. W Raju Kebab zjemy kebaba drobiowego i wołowego. W pierwszym przypadku brak jest informacji jaka jest procentowa zawartość mięsa, w kebabie wołowym znajduje się 45% wołowiny, reszta to mięso drobiowe. Producent deklaruje, że jest go 40%.  

 
Gastrofazza

To ostatni lokal, który odwiedziliśmy. Znajduje się na ulicy Anny 8 w Koźlu. Oprócz pizzy i burgerów kupimy tu kebab wołowy. Właścicielka, ku naszemu zaskoczeniu, bez problemu wyciąga obszerny segregator ze składem produktów znajdujących się w daniach, które Gastrofaza oferuje swoim klientom. Kebab, który tu kupimy jako jedyny w mieście zawiera 100% mięsa. Są to płaty wołowe. Otrzymujemy też zdjęcie etykiety z produktu.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Osa 06.10.2024 23:34
Świetny artykuł, kawał pracy i porządnej dziennikarskiej roboty. Brawo!!

Sąsiad 06.10.2024 22:18
Księżulo do ekspert, nie czyta etykiet, popatrzy i od razu - KULA MOCY. miesiana miesiana, pan był już w KK?

AntyMokebe 06.10.2024 22:18
Dziękuję redakcji za obnażenie nieuczciwych włascicieli punktów gastronomicznych. Z tych punktow ktore zrezygnowaly z informacji o skladzie pokazuje środkowy palec i wiecej nigdy tam nie zjem. Brawo dla Gastrofazy na pewno odwiedzę ten lokal niebawem.

Katolik 06.10.2024 22:04
A ja tego gówna nie jadam i te lokale omijam szerokim łukiem smacznego

Polak 06.10.2024 21:02
I tyle lat Państwo Polskie nie potrafi tego doprowadź do normalności!

Nina 06.10.2024 20:56
Dobrze wiedzieć.

Xjr 06.10.2024 20:48
Wiadomo, że kebab to szybki zarobek=wał.. Na początek wszystko cacy, a po czasie coraz bardziej płaski ,mniej mięsa, więcej zieleniny.. A mięso? Coz hurt i ulepek różnych dodatków..

Mieszkaniec 06.10.2024 20:10
To może warto sprawdzić ile mięsa jest w mięsie i podrobach sprzedawanych na słynnym targowisku "pod dachem" albo ile jajek pochodzi z ekologicznego chowu a ile z supermarketu z pieczątkami sprzedawanych jako "swojskie"?

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: OsaTreść komentarza: Świetny artykuł, kawał pracy i porządnej dziennikarskiej roboty. Brawo!!Data dodania komentarza: 6.10.2024, 23:34Źródło komentarza: Ile mięsa jest w kebabach? Sprawdziliśmy lokale w Kędzierzynie-Koźlu. Tylko jeden ma 100 procentAutor komentarza: JoannaTreść komentarza: Witam wszystkich. Troche przesadzono z utratą całego dobytku, dom stoi, tylko parter ucierpiał. Ale chciałam napisać o czymś innym. Gdy tylko pojawiła się pomoc co niektórzy sasiedzi nie wytrzymali. Zaczeto mnie oskarżać, ze sie proszę, że wykorzystuje dziecko, ze sprzedaje dary... Na fb jedna racławiczanka skomentowała post fundacji. Pytala czy obejmą opieką innych poszkodowanych. Niby nic złego. Ale trzeba Wam wiedziec, ze owa pani wdarła sie z robotnikami na moją posesję bez mojej wiedzy. Rzekomo pomóc. Zaczela przekladac rzeczy tlumaczac ze sprzata. Gdy przyjechalam i jej podziekowalam za taka pomoc tlumaczac, ze musze zrobic zdjecia to jeszcze na mnie nawrzeszczala. Tak, moi mili, Wasza pomoc, choć szczera bardzo boli innych i z zawisci nie wiem co jeszcze mi gotowi zrobic. Nie mam ochoty wychodzic z domu.Data dodania komentarza: 6.10.2024, 23:16Źródło komentarza: Powódź zabrała jej wszystko. Mieszkańcy Kędzierzyna-Koźla organizują zbiórkę dla samotnej matkiAutor komentarza: SąsiadTreść komentarza: Księżulo do ekspert, nie czyta etykiet, popatrzy i od razu - KULA MOCY. miesiana miesiana, pan był już w KK?Data dodania komentarza: 6.10.2024, 22:18Źródło komentarza: Ile mięsa jest w kebabach? Sprawdziliśmy lokale w Kędzierzynie-Koźlu. Tylko jeden ma 100 procentAutor komentarza: AntyMokebeTreść komentarza: Dziękuję redakcji za obnażenie nieuczciwych włascicieli punktów gastronomicznych. Z tych punktow ktore zrezygnowaly z informacji o skladzie pokazuje środkowy palec i wiecej nigdy tam nie zjem. Brawo dla Gastrofazy na pewno odwiedzę ten lokal niebawem.Data dodania komentarza: 6.10.2024, 22:18Źródło komentarza: Ile mięsa jest w kebabach? Sprawdziliśmy lokale w Kędzierzynie-Koźlu. Tylko jeden ma 100 procentAutor komentarza: KatolikTreść komentarza: A ja tego gówna nie jadam i te lokale omijam szerokim łukiem smacznegoData dodania komentarza: 6.10.2024, 22:04Źródło komentarza: Ile mięsa jest w kebabach? Sprawdziliśmy lokale w Kędzierzynie-Koźlu. Tylko jeden ma 100 procentAutor komentarza: PolakTreść komentarza: I tyle lat Państwo Polskie nie potrafi tego doprowadź do normalności!Data dodania komentarza: 6.10.2024, 21:02Źródło komentarza: Ile mięsa jest w kebabach? Sprawdziliśmy lokale w Kędzierzynie-Koźlu. Tylko jeden ma 100 procent
Reklama
zachmurzenie duże

Temperatura: 9°CMiasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1013 hPa
Wiatr: 5 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna