Pani Katarzyna zdradza, że w kuchni najbardziej lubi piec właśnie bułeczki. Z okazji Świąt Wielkanocnych podzieliła się tradycyjnym przepisem, który otrzymała od swojej prababci.
- Jednym z moich ulubionych zajęć odrywających mnie od trudów dnia codziennego jest gotowanie. Moją tradycją rodzinną stało się niedzielne szykowanie rodzinnego śniadania. Bardzo lubię sama wypiekać bułeczki maślane według receptury mojej prababci Agnieszki. Tutaj podzielę się z Państwem przepisem na te bułeczki - mówi Katarzyna Kukolka-Bogocz.
PRZEPIS NA BUŁECZKI MAŚLANE
1/3 kostki świeżych drożdży rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka ( temp. 30-40 stopni) dodać łyżkę mąki pszennej i łyżkę cukru. Wymieszać, przykryć i odstawić na 10 min. Do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuścić pół kostki masła (90 gram) wystudzić. Do miski wsypać 4 szklanki mąki pszennej, dodać 1 szklankę drobnego cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 2 jajka, roztopione wcześniej masło i drożdże. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 50 min. Podzielić na 15 części i z każdej wyrobić w rękach bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika z funkcją termoobiegu. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze