Ja bardzo lubię śpiewać, chodzę na zajęcia muzyczne dwa razy w tygodniu, czasami częściej – opowiadał Bartek chwilę po tym jak zaśpiewał fragment piosenki. - Biorę udział w różnych konkursach, festiwalach, często fajne miejsca zajmuję – zdradził nastolatek.
W programie o tytuł MasterChefa Juniora swoje umiejętności kulinarne prezentuje przed widzami i jurorami 16 uczestników, którzy zostali wybrani spośród setek młodych ludzi z całej Polski.
O występie Bartka pisaliśmy tutaj:
Warto zawalczyć o tą statuetkę. Bez sensu przychodzić do MasterChefa, jeśli się nie chce wygrać – argumentował na antenie TVN Bartek Daroń.
Pierwszym zadaniem uczestników kulinarnego show, którzy zostali podzieleni na pary, było zrobienie tortu opowiadającego o ich marzeniach. Młodzi kucharze otrzymali 120 minut na realizację. Bartek piekł tort w parze z 13-telnią Martyna Trojanowską z Nowego Zbrachlina. Drużyny musiały szybko dogadać się nie tylko w sprawie przepisu ale też życiowych marzeń.
Bartek, Martyna, jaki tort będzie? – zapytał Michel Moran, juror programu.
Na tym torcie będzie dżungla, ja się inspiruję dżunglą z Ameryki Południowej, to jest moje marzenie totalne, żeby tam być – wyjaśnił pewnie mieszkaniec Brzeziec.
Wraz z Martyną upiekli tort z białej czekolady i mascarpone z galaretką jabłkową, który nazwali „Tajemniczy ogród”.
Ale to jest piękne, opowiedzcie coś o tym torcie – zagadnął na widok wypieku Tomek Jakubiak, juror programu.
Tort przedstawia nasze marzenia o wyjeździe do dalekich tropików Ameryki Południowej, do dżungli amazońskiej, żeby zwiedzić to co z niej zostało, ponieważ wycinane są tam drzewa a klimat nie sprzyja takim lasom jakie tam są, więc czym prędzej śpieszmy się tam pojechać i zwiedzić co tam jest – odpowiedział Bartek Daroń.
Para kucharzy podsumowała swoją współpracę jako fenomenalną. Czy były zgrzyty?
Jak ze starym małżeństwem – zażartował Bartek, wywołując uśmiech na twarzach jurorów. - Czasem się zgadzamy, czasem chcemy się udusić nawzajem – ocenił współpracę z Martyną.
Ich słodki wypiek została dobrze oceniony przez jury.
Jestem zachwycony tym tortem - skomentował Tomek Jakubiak. - Jeśli tak wygląda puszcza, do której chcecie jechać to ja zabieram się z Wami i sam mam ochotę ją odwiedzić – podsumował po skosztowaniu tortu.
Następnie zadaniem uczestników programu było zrobienie dania z ryby. Do wyboru był, jesiotr, szczupak i sum. Stawką było zdobycie kulinarnego immunitetu, który gwarantował bezpieczeństwo w grze.
Parę razy byłem na rybach, nie podobało mi się, strasznie się nudziłem. Wole inaczej spędzać wolny czas – przyznał Bartek.
A jak przygotowujesz i jaką rybę - dopytywała Bartka Ania Starmach, jurorka programu.
Robię jesiotra specjalnie dla pani – odparł śmiało młodzieniec. - Tak mnie pani zachęciła, że łatwo, że trudno go zepsuć. No i jeszcze postaram się zrobić puree z pietruszki i z kalarepy – zapowiedział.
Po przygotowaniu dania mieszkaniec naszego powiatu przyznał, że puree powstało trochę przez pomyłkę.
Na początku chciałem wziąć seler korzenny ale w tym wielkim zamieszaniu wziąłem kalarepę i potem się zorientowałem – przyznał.
Świetna pomyłka powiem Ci – skwitowała błąd Bartka Ania Starmach.
Dobry jesteś Bartek – skomplementował młodego kucharza Michel Moran.
Pan też – odpowiedział Bartek wywołując salwę śmiechu u jurorów.
Filet z jesiotra w sosie koperkowo-tymiankowym z puree z pietruszki i kalarepy, który przygotował Bartka miał jednak w ocenie Morana drobne wady, porcja puree okazała się zbyt mała a ryba za sucha.
Jestem zły na Ciebie dzisiaj, bo jeżeli byś dał duże puree z kalarepą i jeżeli ta ryba byłaby mniej sucha, bo widać, jaka ona jest wysuszona. Trochę uwagi i miałbyś coś wyjątkowego przyjacielu – ocenił Moran.
Zapamiętam, nauczę się na błędach – obiecał Bartek.
Lubię Cię – usłyszał na pożegnanie od Michela i panowie "przybili sobie żółwia".
Kulinarny immunitet trafił do partnerki Bartka, Martyna Trojanowską z Nowego Zbrachlina, która również przygotowała jesiotra.
Kolejny odcinek z udziałem mieszkańca naszego powiatu zostanie wyświetlony na antenie TVN w niedzielę 12 marca o godzinie 20.00. Gościem specjalnym będzie Magda Gessler.
Napisz komentarz
Komentarze