Reklama
poniedziałek, 23 grudnia 2024 11:32
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Owady na talerzu. Czy czeka nas kulinarna rewolucja?

Pod koniec stycznia br. na polski rynek trafiła mąka ze świerszcza. Pięcioletnie pozwolenie na obrót tego typu produktem otrzymała firma z Wietnamu. Dla wielu z nas wprowadzanie obcych zwyczajów kulinarnych do naszej codziennej diety, wzbudza zrozumiałe wątpliwości, choć owady od lat spożywane są w wielu częściach świata.

Kuchnia azjatycka czy afrykańska nie musi jednak wzbudzać entuzjazmu wśród Europejczyków, których coraz częściej przekonuje się, że powoli powinni przyzwyczajać się do zmiany kulinarnych upodobań. Już od pewnego czasu w Polsce możemy kupić chociażby przekąski w postaci prażonych owadów.

Unia Europejska wiąże z tego typu pokarmem duże nadzieje. W końcu produkcja owadów jest o wiele tańsza, zużywa mniej zasobów, potrzebuje mniej miejsca i potencjalnie jest mniej szkodliwa dla środowiska naturalnego.

Dlatego zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej z dnia 3 stycznia 2023 r. na polskim rynku spożywczym od 24 stycznia 2023 r. możemy zakupić produkty zawierające mąkę ze świerszcza domowego, która trafi do wielu spożywanych przez nas na co dzień produktów. 

Mąkę ze świerszczy mogą od teraz zawierać:

  • chleb, bułki, krakersy paluszki,
  • herbatniki i batony zbożowe,
  • analogi mięsa,
  • produkty na bazie makaronu, pizza, produkty na bazie roślin strączkowych,
  • sosy,
  • czekoladowe produkty cukiernicze,
  • zupy i koncentraty zup, także te w proszku,
  • surowe wyroby mięsne.

Dopuszczenie kolejnych owadów do listy tych, które można legalnie stosować w UE przy produkcji żywności rozbudziło dyskusję czy jest to normalne czy obrzydliwe. 

Unijne normy precyzują maksymalną zawartość składników z owadów w wyrobach. Przykładowo 2 gramy na 100 gramów w pieczywie wieloziarnistym bądź też 3 gramy na 100 gramów w batonach z ziaren zbóż.

Zainteresowanym polecamy treść wspomnianego rozporządzenia UE. Proszę kliknąć w poniższy link.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R0005&from=EN

Świerszcze to nie jedyne dopuszczone do obrotu i przerobu owady. UE dopuściła też mącznika młynarka i szarańczę wędrowną. Z kolei od 5 marca do obrotu zostanie jeszcze dopuszczony pleśniakowiec lśniący w formie larwalnej.

Zatem jeśli nie chcemy ich spożywać, to idąc na zakupy, warto sprawdzać skład nabywanych przez nas artykułów spożywczych, bo producenci mają obowiązek umieszczać na opakowaniach informację o użyciu owadów do produkcji poszczególnych wyrobów.

Jak wyjaśniają eksperci, Światowa Organizacja Zdrowia bardzo mocno nalega na wytwarzanie produktów wysokobiałkowych z insektów. Kładzie się też duży nacisk na produkcję laboratoryjną mięsa. Według opracowań, to mocno zaawansowany proces. Są już wytwarzane dwa rodzaje mięsa rybiego i mięso z piersi kurczaka, które obecnie testowane są na rynkach kilku krajów. Ponadto zaawansowana jest produkcja mięsa wołowego i wieprzowego.

Z pewnością nie wszystkie podniebienia będą zachwycone takimi eksperymentami na naszych żołądkach. Nie każdy jednak bezkrytycznie i bezrefleksyjnie podchodzi do nowych realiów, wyrażając swoje zdanie w najrozmaitszy sposób o czym świadczą np. poniższe memy i zdjęcia. Jak mówi stare chińskie przekleństwo: „Obyś żył w ciekawych czasach”.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ehhhh 25.02.2023 11:33
Wolność według lewaków, czyli jedzcie robaki albo trawę. Macie przecież wolność i wybór jakby coś.

Oburzające 25.02.2023 11:10
Robaki jedzą ludzie mieszkający w dziczy, a ludzie cywilizowani po to nauczyli się jak hodować zwierzęta, żeby je jeść. Jak to jest możliwe, żeby cofać ludzi w rozwoju mając wszystkie możliwe technologie. Dlaczego nie wymyślą sposobu na wyłapywanie CO2 czy Metanu z powietrza, zamiast zmuszać ludzi do jedzenia obrzydliwych rzeczy!?

Oburzona 24.02.2023 19:38
Modlić się trzeba o rozum byle gówno człowiek będzie jadł głupota ludzka nie zna granic

mądry 25.02.2023 19:47
będziesz się modlić o rozum dla siebie

🤮 🤧 🤮 19.02.2023 08:24
Jeszcze ludziom wmówią, żeby się łajnem delektować, bo smakuje.

Aja 18.02.2023 22:20
Chory świat. Rządzą nim psychopaci.

Jakieś qlva szaleństwo. 17.02.2023 20:53
🤦‍♂️ 🤦🏿‍♂️ 🤦🏻‍♂️

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: kaczaTreść komentarza: Ale że Amerykany odchodzą, to już musi być źle.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 10:40Źródło komentarza: Bartosz Kurek zapowiedział odejście z ZAKSY po sezonie 2024/2025!Autor komentarza: TTTreść komentarza: Ogrodowa już chyba passé🥴.Data dodania komentarza: 23.12.2024, 10:33Źródło komentarza: Pracownicy MZK Kędzierzyn-Koźle na spotkaniu opłatkowym świętowali 55-lecie działalności spółkiAutor komentarza: wajTreść komentarza: Ty to raczej bez anty. Lepiej Ci po tym co napisałeś?Data dodania komentarza: 23.12.2024, 07:10Źródło komentarza: Potężny podświetlany kaseton z hasłem "ZAKOCHAJ SIĘ W KK" stanie obok lokomotywyAutor komentarza: Taki seTreść komentarza: Nikt go nie zmuszał sam chciał przyjść żeby to odbudować ale widocznie się nie da nie ma starań z góry no to woli odejśćData dodania komentarza: 23.12.2024, 03:13Źródło komentarza: Bartosz Kurek zapowiedział odejście z ZAKSY po sezonie 2024/2025!Autor komentarza: KibicTreść komentarza: Jeszcze trochę rządów pani prezes i nikt tu nie przyjdzie z normalnych zawodników grono się zaciśnieData dodania komentarza: 23.12.2024, 03:09Źródło komentarza: Bartosz Kurek zapowiedział odejście z ZAKSY po sezonie 2024/2025!Autor komentarza: KibicTreść komentarza: Nie wiesz o co chodzi ryba gnije od głowyData dodania komentarza: 23.12.2024, 03:01Źródło komentarza: Bartosz Kurek zapowiedział odejście z ZAKSY po sezonie 2024/2025!
Reklama
zachmurzenie duże

Temperatura: 3°C Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1008 hPa
Wiatr: 7 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna