Na murawie głównej i bocznych boiskach olbrzymiego stadionu w Chorzowie w dniach 26 i 27 września odbył się druga edycja imprezy pn. „Copa Española – Międzynarodowy Turniej Akademii Piłkarskich”. Do gier przystąpiło kilkadziesiąt drużyn i niemal 500 młodych zawodników, którzy rywalizowali w dwóch kategoriach wiekowych. W obu wystąpiły reprezentacje Akademii Piłkarskiej Chemika pod patronatem Grupy Azoty ZAK SA. Zgodnie z regulaminem turniej prowadzony był bez końcowej klasyfikacji, a każdy jego uczestnik otrzymał medal. Jednak na podstawie uzyskanych wyników można było stwierdzić, które drużyny spisały się najlepiej.
W sobotę grały żaki. Młodzi kędzierzynianie w fazie grupowej pokonali między innymi tak uznane marki jak Śląsk Wrocław 3:1 i Barca Academy Warszawa 2:1 i awansowali do kolejnej rundy. W grupie mistrzowskiej Chemik ograł Górnika Zabrze 4:2, Piasta Gliwice 2:0, Słowika Olkusz 4:3 oraz ponownie warszawską akademię Barcelony 2:0. Tym samym nasza drużyna okazała się najlepszą ekipą chorzowskiego turnieju.
Zespół Chemika, który otrzymał Puchar Marszałka Województwa Śląskiego, wystąpił w składzie: Ksawery Badura, Wiktor Gdula, Antonina Jaremko, Marcel Kondraciuk, Filip Kondraciuk, Dawid Potym, Dorian Gdowski, Feliks Kras i Franciszek Koralewski. Trener Szymon Jaremko.
Natomiast w niedzielę zagrały skrzaty akademii w składzie: Wiktor Gdula, Feliks Kras, Antoni Marchewka, Marcel Mielimączka, Szymon Stańczyk i Leon Sadyk. Trener Michał Gniatowski. Był to dla nich pierwszy turniej i sukcesu starszych kolegów nie udało się powtórzyć.
- Szkolenie dzieci i młodzieży to priorytet dla naszego klubu - przyznaje Piotr Niewadzisz, prezes Akademii Piłkarskiej Chemika Kędzierzyn-Koźla pod patronatem Grupy Azoty ZAK. SA. - Jesteśmy dumni z naszych młodych zawodników, trenerów, a także z rodziców, z którymi wspólnie kształtujemy młodych piłkarzy. Już dziś widać, że stać ich na wielkie sukcesy. W AP Chemik trenuje ponad 250 młodych adeptów futbolu. To jedna z najlepszych tego typu szkółek w województwie opolskim.
Napisz komentarz
Komentarze