Służby przypominają, że wirus jest wysoce zjadliwy dla drobiu, ale nie patogenny dla ludzi. To oznacza, że ryzyko zakażenia się nim przez człowieka praktycznie nie istnieje. Jednak warto zachować ostrożność i stosować się do zaleceń:
- stosuj się do zaleceń wydawanych lokalnie przez Państwową Inspekcję Weterynaryjną oraz Państwową inspekcje Sanitarną,
- unikać miejsc bytowania dzikiego ptactwa oraz ferm drobiu,
- nie dotykaj bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub wyglądających na chore ptaków, dopilnuj aby nie robiły tego dzieci
- dokładnie myj ręce po każdorazowym kontakcie z jakimkolwiek ptactwem, dopilnuj aby robiły to także dzieci
- spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja, które były poddane obróbce cieplnej powyżej 700C,
- dokładnie myj, z użyciem detergentu, wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (talerze, noże, deski),
- pamiętaj, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy,
- nie dopuszczaj do kontaktu surowego mięsa drobiowego z innymi produktami żywnościowymi.
Zawsze należy pamiętać o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko grypie sezonowej przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, co zminimalizuje ryzyko zakażenia się wirusami grypy i uchroni przed wystąpieniem powikłań choroby!
Napisz komentarz
Komentarze