Dziewczyny przygotowały prawdziwą ucztę dla podniebienia: „Kaczka marynowana i duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami, kaszą gryczaną paloną z gotowaną kiszoną kapustą, grzybami, żurawiną, prażonymi orzechami i kolendrą oraz buraczki z chrzanem na ciepło.”
Kompozycja smaków i perfekcyjne wykonanie przyniosły im uznanie jury, w którego składzie znaleźli się:
- Karol Okrasa – znany i ceniony mistrz kuchni,
- Kamil Klekowski – wybitny kucharz i promotor lokalnej gastronomii,
- Aleksander Czyż – kucharz w hotelu Aspen.
Zdobycie drugiego miejsca w konkursie tej rangi to ogromny sukces dla Agaty i Julii, które po raz kolejny udowodniły, że młodzi kucharze z Kędzierzyna-Koźla mają talent i wyobraźnię kulinarną. Wydarzenie było okazją do zaprezentowania tradycyjnych świątecznych smaków w nowoczesnej formie, a także do zdobycia cennego doświadczenia pod czujnym okiem kulinarnych mistrzów.
Przepis na kaczkę przygotowaną przez Agatę Cichoń i Julię Pilich
Danie główne:
Kaczka marynowana i duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami, kaszą gryczaną paloną z gotowaną kiszoną kapustą, grzybami, żurawiną, prażonymi orzechami i kolendrą oraz buraczki z chrzanem na ciepło.
Składniki:
KASZA:
- 50 g kaszy gryczanej palonej
- 50 g kiszonej kapusty duszonej
- 20 g suszonej żurawiny
- 20 g orzechów włoskich
- Świeża kolendra i kolendra suszona
- 10 g suszonych grzybów (borowiki)
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
KACZKA:
- 2 piersi z kaczki
- 1 gałązka rozmarynu
- 40 g suszonych śliwek
- 500 ml wytrawnego czerwonego wina
- 250 ml soku jabłkowego
- Sól
- Pieprz
- Mąka do sosu
BURACZKI:
- 1 średni burak
- Świeży korzeń chrzanu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Marynowanie piersi z kaczki:
- Oczyścić piersi z kaczki, umieścić w misce.
- Zalać czerwonym winem i sokiem jabłkowym.
- Dodać przyprawy, suszone owoce i rozmaryn.
- Zostawić w marynacie na całą noc.
- Grzyby również namoczyć w wodzie na noc.
Kaczka:
- Po zamarynowaniu naciąć skórę w małą kratkę.
- Obsmażyć na zimnej patelni, skórą do dołu, przez 1,5 minuty z każdej strony.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 45–60 minut.
- Na ostatnie 5 minut zdjąć pokrywę naczynia.
Buraki:
- Zawinąć buraka w folię aluminiową, posolić i piec razem z kaczką przez 1 godzinę.
- Po upieczeniu ostudzić, obrać, a następnie zblendować z chrzanem.
- Doprawić solą i pieprzem.
Kasza:
- Ugotować kaszę w wodzie po grzybach i kapuście.
- W czasie gotowania podsmażyć posiekaną cebulę.
- Dodać pokrojone grzyby, żurawinę i prażone orzechy.
- Kapustę kiszoną ugotować w wodzie po grzybach, a następnie podsmażyć z cebulą.
- Wymieszać z kaszą, doprawić kolendrą, solą i pieprzem.
Sos:
- Odcedzić marynatę z naczynia żaroodpornego przez sitko do garnka.
- Zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić sos.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podanie:
- Mięso pozostawić w ciepłym naczyniu.
- Wszystkie elementy dania ułożyć na talerzu: kaczkę, kaszę z dodatkami oraz buraczki z chrzanem.
- Polać sosem.
Smacznego! 😊
Napisz komentarz
Komentarze