Reklama
niedziela, 15 grudnia 2024 02:42
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Uczennice "Budowlanki" zajęły drugie miejsce w wojewódzkim konkursie kulinarnym "Świąteczne Smaki"

Agata Cichoń i Julia Pilich, uczennice 3 klasy branżowej Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu, zdobyły 2. miejsce w I Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Świąteczne Smaki”, który odbył się 6 grudnia w Prudniku. Ich wykwintne danie oczarowało jury złożone z kulinarnych autorytetów.
  • Źródło: ZS nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu

Dziewczyny przygotowały prawdziwą ucztę dla podniebienia: „Kaczka marynowana i duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami, kaszą gryczaną paloną z gotowaną kiszoną kapustą, grzybami, żurawiną, prażonymi orzechami i kolendrą oraz buraczki z chrzanem na ciepło.”

Kompozycja smaków i perfekcyjne wykonanie przyniosły im uznanie jury, w którego składzie znaleźli się:

  • Karol Okrasa – znany i ceniony mistrz kuchni,
  • Kamil Klekowski – wybitny kucharz i promotor lokalnej gastronomii,
  • Aleksander Czyż – kucharz w hotelu Aspen.

Zdobycie drugiego miejsca w konkursie tej rangi to ogromny sukces dla Agaty i Julii, które po raz kolejny udowodniły, że młodzi kucharze z Kędzierzyna-Koźla mają talent i wyobraźnię kulinarną. Wydarzenie było okazją do zaprezentowania tradycyjnych świątecznych smaków w nowoczesnej formie, a także do zdobycia cennego doświadczenia pod czujnym okiem kulinarnych mistrzów.

Przepis na kaczkę przygotowaną przez Agatę Cichoń i Julię Pilich
Danie główne:

Kaczka marynowana i duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami, kaszą gryczaną paloną z gotowaną kiszoną kapustą, grzybami, żurawiną, prażonymi orzechami i kolendrą oraz buraczki z chrzanem na ciepło.


Składniki:
KASZA:
  • 50 g kaszy gryczanej palonej
  • 50 g kiszonej kapusty duszonej
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 20 g orzechów włoskich
  • Świeża kolendra i kolendra suszona
  • 10 g suszonych grzybów (borowiki)
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
KACZKA:
  • 2 piersi z kaczki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 40 g suszonych śliwek
  • 500 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 250 ml soku jabłkowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka do sosu
BURACZKI:
  • 1 średni burak
  • Świeży korzeń chrzanu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:
Marynowanie piersi z kaczki:
  1. Oczyścić piersi z kaczki, umieścić w misce.
  2. Zalać czerwonym winem i sokiem jabłkowym.
  3. Dodać przyprawy, suszone owoce i rozmaryn.
  4. Zostawić w marynacie na całą noc.
  5. Grzyby również namoczyć w wodzie na noc.

Kaczka:
  1. Po zamarynowaniu naciąć skórę w małą kratkę.
  2. Obsmażyć na zimnej patelni, skórą do dołu, przez 1,5 minuty z każdej strony.
  3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą.
  4. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 45–60 minut.
  5. Na ostatnie 5 minut zdjąć pokrywę naczynia.

Buraki:
  1. Zawinąć buraka w folię aluminiową, posolić i piec razem z kaczką przez 1 godzinę.
  2. Po upieczeniu ostudzić, obrać, a następnie zblendować z chrzanem.
  3. Doprawić solą i pieprzem.

Kasza:
  1. Ugotować kaszę w wodzie po grzybach i kapuście.
  2. W czasie gotowania podsmażyć posiekaną cebulę.
  3. Dodać pokrojone grzyby, żurawinę i prażone orzechy.
  4. Kapustę kiszoną ugotować w wodzie po grzybach, a następnie podsmażyć z cebulą.
  5. Wymieszać z kaszą, doprawić kolendrą, solą i pieprzem.

Sos:
  1. Odcedzić marynatę z naczynia żaroodpornego przez sitko do garnka.
  2. Zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić sos.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podanie:
  1. Mięso pozostawić w ciepłym naczyniu.
  2. Wszystkie elementy dania ułożyć na talerzu: kaczkę, kaszę z dodatkami oraz buraczki z chrzanem.
  3. Polać sosem.

Smacznego! 😊



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Rychu, taki lepszy RyszardTreść komentarza: Co kościół czy caritas taki biedny ? W Watykanie lub w kuriach nie mają kasy ?Data dodania komentarza: 14.12.2024, 18:06Źródło komentarza: Aukcja na rzecz Domu św. Karola już ruszyła. Siatkarskie skarby przekazał kibic ZAKSYAutor komentarza: FurmintTreść komentarza: To nie może się udać. Zbyt skomplikowane.Data dodania komentarza: 14.12.2024, 13:00Źródło komentarza: Pierwsze olejomaty na Opolszczyźnie zostały uruchomione w Kędzierzynie-Koźlu. FOTO i WIDEOAutor komentarza: k13Treść komentarza: niech sie spiesza bo gabaryty juz plyna OdraData dodania komentarza: 14.12.2024, 11:40Źródło komentarza: DW 408 w Korzonku zostanie zamknięta. Wyznaczony objazd będzie liczył 30 kmAutor komentarza: TextTreść komentarza: Głupoty gadasz, a pojęcia nie masz...Data dodania komentarza: 14.12.2024, 11:10Źródło komentarza: Wojsko rozpoczęło prace przygotowawcze w nowej lokalizacji pododdziałów WOT w Kędzierzynie-KoźluAutor komentarza: Cała PrawdaTreść komentarza: W mediach informują iż po niedawnym spotkaniu / konsultacjach Polsko-Niemieckich Tusk i jego rząd przygotował ustawę dotycząca m.in. rzeki Odry. Czyli tzw. specustawy Odrzańskiej…. Ma ona na celu likwidację 71 z 76 zaplanowanych inwestycji na rzece Odrze. Co to oznacza? Że nie będzie pogłębiania koryta rzeki, wzmacniania brzegów, budowy nowych stopni wodnych, polderów / zbiorników, portu w Koźlu itp. Część będącej infrastruktury zamierzają zlikwidować… W zamian mają przywrócić mokradła i inne zielone fanaberie pod nazwą REnaturyzacja rzeki Odra jest to część tzw. zielonego ładu UE. Oczywiście z pominięcie zachodniego sąsiada który w dziedzinie rozbudowy swej sieci rzek wręcz kwitnie… 4,5 miliarda złotych z UE ma być wydane zamiast na w/w inwestycje które spowodowałyby rozkwit transportu rzecznego przeznaczą na tzw. likwidacje przeszkód powierzchniowych wynikających z działalności człowieka czyli jak już pisałem REnaturyzacja rzeki Odra.Data dodania komentarza: 13.12.2024, 22:24Źródło komentarza: Ochrona przeciwpowodziowa to zadanie priorytetowe. WOPR przypomina o zbiorniku KotlarniaAutor komentarza: Cała PrawdaTreść komentarza: I po co Nam to pseudo wojo weekendowe ? Ci którzy z różnych przyczyn nie dostali się do normalnej służby bawić się będzie jak dzieci w wojsko.... Za Nasze społeczne pieniądze....Data dodania komentarza: 13.12.2024, 22:22Źródło komentarza: Wojsko rozpoczęło prace przygotowawcze w nowej lokalizacji pododdziałów WOT w Kędzierzynie-Koźlu
Reklama
słabe opady śniegu

Temperatura: 1°C Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1016 hPa
Wiatr: 15 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna