Reklama
środa, 15 stycznia 2025 10:28
Reklama
Reklama
Reklama

Uczennice "Budowlanki" zajęły drugie miejsce w wojewódzkim konkursie kulinarnym "Świąteczne Smaki"

Agata Cichoń i Julia Pilich, uczennice 3 klasy branżowej Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu, zdobyły 2. miejsce w I Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Świąteczne Smaki”, który odbył się 6 grudnia w Prudniku. Ich wykwintne danie oczarowało jury złożone z kulinarnych autorytetów.
  • Źródło: ZS nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu

Dziewczyny przygotowały prawdziwą ucztę dla podniebienia: „Kaczka marynowana i duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami, kaszą gryczaną paloną z gotowaną kiszoną kapustą, grzybami, żurawiną, prażonymi orzechami i kolendrą oraz buraczki z chrzanem na ciepło.”

Kompozycja smaków i perfekcyjne wykonanie przyniosły im uznanie jury, w którego składzie znaleźli się:

  • Karol Okrasa – znany i ceniony mistrz kuchni,
  • Kamil Klekowski – wybitny kucharz i promotor lokalnej gastronomii,
  • Aleksander Czyż – kucharz w hotelu Aspen.

Zdobycie drugiego miejsca w konkursie tej rangi to ogromny sukces dla Agaty i Julii, które po raz kolejny udowodniły, że młodzi kucharze z Kędzierzyna-Koźla mają talent i wyobraźnię kulinarną. Wydarzenie było okazją do zaprezentowania tradycyjnych świątecznych smaków w nowoczesnej formie, a także do zdobycia cennego doświadczenia pod czujnym okiem kulinarnych mistrzów.

Przepis na kaczkę przygotowaną przez Agatę Cichoń i Julię Pilich
Danie główne:

Kaczka marynowana i duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami, kaszą gryczaną paloną z gotowaną kiszoną kapustą, grzybami, żurawiną, prażonymi orzechami i kolendrą oraz buraczki z chrzanem na ciepło.


Składniki:
KASZA:
  • 50 g kaszy gryczanej palonej
  • 50 g kiszonej kapusty duszonej
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 20 g orzechów włoskich
  • Świeża kolendra i kolendra suszona
  • 10 g suszonych grzybów (borowiki)
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
KACZKA:
  • 2 piersi z kaczki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 40 g suszonych śliwek
  • 500 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 250 ml soku jabłkowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka do sosu
BURACZKI:
  • 1 średni burak
  • Świeży korzeń chrzanu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:
Marynowanie piersi z kaczki:
  1. Oczyścić piersi z kaczki, umieścić w misce.
  2. Zalać czerwonym winem i sokiem jabłkowym.
  3. Dodać przyprawy, suszone owoce i rozmaryn.
  4. Zostawić w marynacie na całą noc.
  5. Grzyby również namoczyć w wodzie na noc.

Kaczka:
  1. Po zamarynowaniu naciąć skórę w małą kratkę.
  2. Obsmażyć na zimnej patelni, skórą do dołu, przez 1,5 minuty z każdej strony.
  3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą.
  4. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 45–60 minut.
  5. Na ostatnie 5 minut zdjąć pokrywę naczynia.

Buraki:
  1. Zawinąć buraka w folię aluminiową, posolić i piec razem z kaczką przez 1 godzinę.
  2. Po upieczeniu ostudzić, obrać, a następnie zblendować z chrzanem.
  3. Doprawić solą i pieprzem.

Kasza:
  1. Ugotować kaszę w wodzie po grzybach i kapuście.
  2. W czasie gotowania podsmażyć posiekaną cebulę.
  3. Dodać pokrojone grzyby, żurawinę i prażone orzechy.
  4. Kapustę kiszoną ugotować w wodzie po grzybach, a następnie podsmażyć z cebulą.
  5. Wymieszać z kaszą, doprawić kolendrą, solą i pieprzem.

Sos:
  1. Odcedzić marynatę z naczynia żaroodpornego przez sitko do garnka.
  2. Zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić sos.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podanie:
  1. Mięso pozostawić w ciepłym naczyniu.
  2. Wszystkie elementy dania ułożyć na talerzu: kaczkę, kaszę z dodatkami oraz buraczki z chrzanem.
  3. Polać sosem.

Smacznego! 😊



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
opady śniegu

Temperatura: 0°C Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1026 hPa
Wiatr: 12 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna