W tym celu stosuje się między innymi węże do mleka oraz produktów mlecznych, zaprojektowane w taki sposób, by zapewniać bezpieczny transport wyrobów mleczarskich, nie dopuszczając do ich zanieczyszczenia. Z uwagi na intensywny proces eksploatacji, węże stosowane do przesyłu mleka muszą spełniać rygorystyczne normy oraz wymagania dotyczące jakości, wytrzymałości, a także obojętności na przesyłane medium. Temperatura robocza tego typu węży powinna wynosić od około -40°C aż do 120°C, natomiast materiał z którego wykonana jest rura musi być komponentem zaakceptowanym między innymi przez normy spożywcze stosowane w Unii Europejskiej i FDA. Wybierając wąż do mleka, należy mieć na uwadze kilka istotnych elementów – już dziś poznaj je wszystkie.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie węża do mleka?
Mleczarstwo to branża, która rozwija się w dynamicznym tempie – zapotrzebowanie na mleko oraz produkty pochodne zdaje się stale rosnąć. Jednak wraz z wysokim popytem, równie wysokie zaczynają być wymagania konsumentów. Od produktów wymaga się dziś najwyższej jakości, której zapewnienie w rzeczywistości nie jest niczym niemożliwym, zwłaszcza dzięki obecnym technologiom. Współczesny rynek dysponuje szeregiem różnego rodzaju węży do mleka; aby wybrać ten najlepszy, powinno się zwrócić uwagę na aspekty takie jak:
Brak obecności ftalanów. Ftalany to szczególna grupa substancji chemicznych, które mają bezpośredni wpływ na właściwości plastiku, czyniąc go znacznie wytrzymalszym oraz bardziej elastycznym. Niestety, istnieją pewne podejrzenia odnośnie ich wpływu na tłustą żywność (np. mleko), w kontakcie z plastikowym oraz gumowym sprzętem. Z tego względu warto wybierać węże do mleka, które zbudowane są z odpowiednio wyselekcjonowanych materiałów.
Klasa spożywcza. Chociaż wydaje się to oczywiste, warto o tym pamiętać. Węże do mleka muszą być wężami klasy spożywczej – oznacza to, że powinny być w pełni pozbawione jakichkolwiek toksycznych związków, które mogłyby wpłynąć na jakość transportowanego mleka i wyrobów pokrewnych. Węże z klasy spożywczej są bezwonne oraz bezzapachowe i nie wchodzą w bezpośrednią interakcję z produktem, co pomaga zachować właściwą jakość medium oraz właściwości medium.
Elastyczność. To jedna z najistotniejszych cech w przypadku węży mlecznych, które stanowią część mleczarek, będąc przymocowanymi do aparatu udojowego bądź jednostki udojowej w hali. Aby praca maszyny była efektywna, musi się poruszać w prawidłowy sposób – sztywny wąż do mleka nie byłby w stanie tego zapewnić.
Jakościowe węże do mleka wykonywane są między innymi z wysokiej klasy PVC, PU czy TPE. Tego typu produkty oferuje między innymi firma MiDaTech, zaopatrująca przedsiębiorstwa oraz klientów indywidualnych w jakościowy sprzęt techniczny, w tym węże przemysłowe.
Węże do mleka – zasady konserwacji
Ze względu na fakt, że węże do mleka oraz nabiały muszą być zgodne z normami UE i FDA, konserwacja tego typu przedmiotów wymaga szczególnej uwagi. Węże do mleka wykazują odporność wobec standardowych środków czyszczących, jak alkalia czy związki chloru, które pozwalają usuwać pozostałe we wnętrzu węża tłuszcze oraz osady mineralne. Równie częstą praktyką jest sterylizacja węży do mleka za pomocą pary wodnej; para z powodzeniem usuwa bakteria oraz zanieczyszczenia, wysuszając wąż – w tym przypadku należy jednak zwrócić szczególną uwagę na temperaturę oraz ciśnienie pary. Parametry powinny być dostosowane do specyfikacji materiału, z jakiego wykonany jest wąż. Ponadto, w interesie posiadacza węża do mleka jest przeprowadzanie regularnych kontroli jego stanu; zapobiegnie ona ryzyku pominięcia potencjalnego mankamentu mogącego powstać w efekcie uszkodzenia węża, umożliwiając szybką reakcję na dany problem.
Napisz komentarz
Komentarze