Opakowania gastronomiczne na dania na wynos wykorzystywane są w zasadzie przez wszystkie lokale z branży gastronomicznej. Obecnie niemal każdy lokal oferuje możliwość spożywania posiłków zarówno na miejscu, jak i w dowozie. Aby jednak danie mogło trafić do klienta w nienaruszonym stanie, konieczne jest jego właściwe zabezpieczenie podczas podróży. Jaką mogą być zatem opakowania tego typu i dlaczego warto wybierać te bezpieczne dla środowiska naturalnego?
Rodzaje opakowań dla gastronomii
Współcześnie restauracje, bary, pizzerie czy inne lokale gastronomiczne oferują dowóz jedzenia na wynos. Oznacza to, że muszą one posiadać na stanie opakowania gastronomiczne o solidnej i wytrzymałej konstrukcji. Jest to kwestia kluczowa, bowiem serwowane danie musi być prawidłowo zabezpieczone podczas podróży, bowiem jedynie wówczas jest w stanie dotrzeć do klienta w nienaruszonym stanie. Ponadto odpowiednie opakowanie jest częścią estetycznej prezencji żywności. Właściwie dopasowany pojemnik nadaje zatem posiłkowi apetycznego wyglądu. Dodatkowo ułatwia również obróbkę danej potrawy.
Opakowania gastronomiczne na dania na wynos mogą mieć różną formę, są to np. torby fałdowe, koperty, boxy, pudełka, tacki, kartony, pojemniki, kubki, rożki, miski czy papier pakowy. Duża część z wymienionych opakowań hurtownia opakowań produkuje z papieru. Jest to zdecydowanie najpopularniejsze tworzywo, wykorzystywane do produkcji opakowań na wynos. Największą zaletą tego typu opakowań jest ich ekologiczny charakter. Opakowania wykonane z papieru są w pełni ekologiczne, bowiem papiery wytwarzany jest z drewna, które to należy do surowców odnawialnych i neutralnych dla naszej planety.
Opakowania gastronomiczne o ekologicznym charakterze
Papier to materiał mogący być wielokrotnie stosowany. Ponadto po zupełnym zużyciu tworzywo to może być poddane procesowi recyklingu. Papierowe pudełka służą zazwyczaj do pakowania burgerów czy kanapek. Natomiast papierowe kartony doskonale sprawdzają się w przypadku pakowania pizzy lub ciastek. Boxy służą najczęściej do pakowania kebabu z frytkami czy makaronu. Papierowe tacki pokryte są nieprzepuszczalną wilgoci powłoką, dzięki czemu idealnie nadają się do podawania frytek, sosów, zapiekanek, deserów czy owoców.
Dodatkowo papierowe opakowania na przyjęcia mogą być wykonane z półpergaminu bądź z kartonu. Pierwszy materiał zabezpiecza danie przed uszkodzeniem, jednocześnie nie powodując zarysowań na delikatnych powierzchniach. Doskonale sprawdzi się np. w kartonach z wypiekami czy w pudełkach na pizzę.
Napisz komentarz
Komentarze