Uczestniczy wezmą udział w 26 dniowym stażu w niemieckich restauracjach, gdzie pod okiem szefów kuchni będą doskonalić swoje umiejętności zawodowe. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat „Europass- mobilność” ułatwiający uznanie zdobytych umiejętności na europejskim rynku pracy. Wyjazd na staż to nie tylko nauka, uczestnicy wezmą udział w wycieczkach kulturalnych i proekologicznych, będą mogli rozwinąć swoje kompetencje społeczne, współpracę w zespole i poznać kulturę Niemiec.
W najbliższych dniach uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu będą przechodzić szkolenia z zakresu BHP i HACCP, odbędą spotkanie z doradcą zawodowym miejscowego Urzędu Pracy. Każdy uczestnik zostanie poinformowany o miejscu odbycia stażu, zapozna się z pracodawcą i harmonogramem odbywania praktyki. Wolne chwile spędzają na integracji i poznawaniu miasta.
Projekt skierowany jest dla uczniów kształcących się na kierunku: technik żywienia i usług gastronomicznych (technikum) oraz kucharz (branżowa szkoła I stopnia). Jego głównym celem jest podniesienie jakości kształcenia i szkolenia zawodowego, podniesienie kompetencji językowych oraz kształtowanie postaw proekologicznych i rozwijanie kompetencji cyfrowych i technologii informacyjno-komunikacyjnych.
Napisz komentarz
Komentarze