Cappuccino to napój bazujący na klasycznym espresso. Dzięki dodatkowi mleka jego smak jest łagodny z nutką słodyczy, lecz wciąż bardziej intensywny niż np. w caffe latte. Cappuccino to jednak nie zwykła biała kawa. Wyróżnia ją warstwa doskonale spienionego mleczka, która unosi się na powierzchni napoju niczym puchowa pierzynka.
Przepis na najlepsze cappuccino
Przede wszystkim wybierz dobre ziarna kawy. Najlepiej sprawdzą się tu długo wypalane ziarna z Kolumbii, Kostaryki lub Salwadoru. Zwróć uwagę na to, by nie były zbyt ciemne, czyli przepalone, chyba że lubisz mocną goryczkę. W celu ograniczenia kwaśnego posmaku kawy, cappuccino najlepiej jest parzyć krótko pod ciśnieniem o wyższej wartości niż klasyczne 9 do espresso.
Bardzo istotne są proporcje. Cappuccino to w 1/3 kawa, w 2/3 mleko. Piankę robimy z zimnego mleka, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu 3,2% za pomocą spieniacza. Ostatecznie powinna mieść ona wysokość około 2 cm.
Do przygotowania espresso wykorzystaj 7g świeżo zmielonych w młynku żarnowym ziaren i 14 ml wody. Możesz przyrządzić napar w ekspresie ciśnieniowym, ale dobrze sprawdzi się także prosta kawiarka.
Jak spienić mleko do cappuccino?
W tym przypadku nie tylko sposób parzenia kawy ma znaczenie, ale również metoda uzyskania mlecznej pianki. Jeśli Twój ekspres wyposażony jest w dyszę na gorące powietrze, ustaw jego temperaturę na 65-70ºC. Możesz także użyć spieniacza elektrycznego lub ręcznego, a nawet press in french. W przypadku tego ostatniego należy podgrzać mleko na palniku do optymalnej temperatury, przelać do dzbanka, a następnie szybkimi ruchami wyciągać i wpychać tłok z sitkiem. Perfekcyjnie spieniona pianka jest gładka, z bardzo drobnymi bąbelkami powietrza widocznymi na jej powierzchni. W celu zlikwidowania dużych bąbli należy poruszać okrężnymi ruchami dzbankiem ze spienionym mlekiem.
Cappuccino podajemy zwykle w ciepłych filiżankach o pojemności 190 ml. Choć niektórzy dodają do tego napoju słodki syrop, cukier lub posypują piankę kakao czy startą czekoladą, najlepiej jest je pić bez żadnych dodatków.
Napisz komentarz
Komentarze