Numer jeden w kategorii superfoods
Chlorella zdecydowanie znajduje się na liście najbardziej cenionych składników spożywczych z zakresu tak zwanego superfoods, czyli superżywności wykazującej prozdrowotny wpływ na człowieka. Powód? Przede wszystkim to właśnie w chlorelli znajduje się prawdziwa kopalnia cennych witamin oraz istna bomba aminokwasowa. Opisywana alga obfituje również w wartościowy między innymi dla ciężarnych kwas foliowy. Posiada w sobie mnóstwo mikroelementów, a także chlorofil odpowiadający za jej intensywnie zielony odcień. Chlorella to skarbnica kwasów tłuszczowych omega-3 oraz kwasów nukleinowych. Wyróżniana tak przez wegan, jak i wegetarian.
Oddziaływanie na organizm
Przyjmowanie racjonalnej dawki chlorelli – czy to w postaci specyficznego proszku dobrze pasującego do koktajli, sałatek i kanapek, czy też w formie kapsułek farmakologicznych – umożliwia ogólne oczyszczenie wątroby, jelit i żołądka. Wszystko za sprawą detoksykacyjnych właściwości zielenic, które przyczyniają się do „wyciągnięcia” z organizmu zalegających metali ciężkich takich jak przykładowo ołów, rtęć, czy kadm, ale też toksyn oraz pestycydów, azotanów, alkoholu i różnorakich chemikaliów. Warto zatem aby stosować chlorellę nie tylko wtedy, kiedy potrzebujemy skutecznego specyfiku na odtrucie lecz też jako swego rodzaju tarczy ochronnej wykazującej działanie profilaktyczne. Chlorellę zaleca się jako zdrowy dodatek do menu osób rzucających nałóg palenia, nadużywających antybiotyków, po chemioterapii czy radioterapii. Algi morskie, w tym także opisywany ich gatunek, znakomicie regenerują wątrobę i zapewniają jej należyte funkcjonowanie. Chlorella poprawia pracę układu immunologicznego, stymuluje produkcję białych krwinek oraz przyspiesza gojenie się ran. Doskonale radzi sobie z zaparciami, wzdęciami, ale też i nadmierną potliwością. Zapewnia świeżość oddechu, wspomaga odchudzanie oraz przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, napędzając metabolizm.