- Skąd pomysł na robienie tortów?
- Właściwie to wyszło całkowicie przypadkiem. Zaczęło się od zrobienia tortu na urodziny synka w ubiegłym roku.
- Jaki tort wtedy zrobiłaś?
To był tort „Minionek”, synek wtedy uwielbiał tą bajkę.
- Gościom zasmakowało i zamówili kolejne?
- Tak, tort smakował bardzo, kawałek zawieźliśmy do znajomego i on pierwszy złożył zamówienie. A jak pochwaliłam się zdjęciem na Facebooku, a potem kolejnym, to znajomi i rodzina zaczęli pytać czy zrobię również dla nich.
- Gdzie powstają wypieki?
- W Kędzierzynie, mam pracownie domową odebraną przez sanepid.
- Jak wygląda procedura przygotowania takiego miejsca pracy w domu?
- Przede wszystkim musi być osobna lodówka na produkty do tortów, chłodnia na gotowe już torty i sterylizator do jaj, aby pozbyć się bakterii i aby moi klienci byli bezpieczni. Wszystkie produkty do tortów muszą być osobno, nie mogą być w szafkach, w których są produkty do użytku codziennego. Gdy zakończyła przygotowania zgłosiłam się do sanepidu, by sprawdził czy wszystko jest zgodnie z przepisami i aby nanieść zmiany, jeżeli będą potrzebne. Po uzyskaniu pozytywnej opinii złożyłam wniosek o wpis kuchni do rejestru.
- Jak długo pracuje się nad jednym tortem?
- To zależy co ma się na nim znaleźć, ale niestety nie da się zrobić tortu w jeden dzień. Tworzenie ma swoje etapy plus oczywiście dekoracje, które często są bardzo pracochłonne i wymagają wielu godzin pracy.
- Czy klient oprócz smaku może zażyczyć sobie również konkretny wygląd?
- Tak, oczywiście. Są klienci, którzy mówią tylko z czym chcieliby tort i zdają się całkowicie na mnie, ale również dzielą się własnymi pomysłami. Często wysyłają zdjęcia, lecz nigdy nie robię takiego samego tortu, jak na fotografii, mogę zrobić podobny, ale nie taki sam.
- Jakich produktów używasz do robienia tortów?
- Oczywiście najwyższej jakości, wszystko co jest w torcie jest wykonane przeze mnie. Wszystkie słodkości są z naturalnych składników najwyższej jakości. W moich wypiekach nie ma półproduktów typu dżem ze słoika, mieszanki proszkowe itd. Używam śmietanki 36 proc., mascarpone, prawdziwych owoców, masła, czekolady i naturalnych przetworów domowych. Wszystkie dekoracje z masy cukrowej wykonuję sama, dlatego torty artystyczne są tak bardzo pracochłonne. Dbam o każdy możliwy szczegół, aby klienci byli zadowoleni. Dekoracją mogą być żywe kwiaty, które wcześniej poddane są sterylizacji oraz zabezpieczeniu.
- Co proponujesz klientom, którzy nie mogą się zdecydować jaki tort zamówić?
- Zawsze wysyłam listę smaków, raczej się jeszcze nie zdarzyło, aby klienci nie wiedzieli co ma być w środku. Pomagam oczywiście w połączeniu danych smaków, gdy pytają co z czym będzie pasować. Jeżeli chodzi o wygląd, to pytam o zainteresowania ulubiony kolor i wszystkie inne szczegóły, które pozwolą stworzyć mi tort idealnie pod klienta.
- Jaki tort był dla ciebie największym wyzwaniem?
- Mój urodzinowy, który zrobiłam trzy miesiące po rozpoczęciu działalności. Postanowiłam, że zaszaleję i zrobię tort trzypiętrowy. W końcu testować umiejętności i smaki trzeba na sobie.
- Co klienci mogą jeszcze zamówić oprócz tortów?
- Od jakiegoś czas na rynku istnieje moda na „słodkie stoły”, które również wykonuję, czyli desery typu minibeza, panna cotta, miniserniczki, donaty, cakesicles, cakepops itd.
W produkcję tortów wkładam całe swoje serce, bo tort ma być pyszny i piękny. To moja miłość i robię je tak, jak sama bym chciała, aby zrobiono je dla mnie.
- Życzymy jak najwięcej inspiracji przy pracy nad kolejnymi tortami.
- Dziękuję za rozmowę i zapraszam wszystkich do zaglądania na moje strony
https://www.facebook.com/Cake-For-You-Torty-z-pasją-102902761745761/
https://www.instagram.com/cakeforyou_tortyzpasja/
Zainteresowanych moimi wypiekami zapraszam do kontaktu pod numerem tel. 511 619 216.
Napisz komentarz
Komentarze