Wydarzenie - poprzedzone warsztatami kulinarnymi, w których zgłoszone kilkuosobowe grupy w dwóch turach gotowały pod okiem profesjonalnego kucharza Kamila Klekowskiego - podzielono na trzy bloki. W pierwszym z nich zaplanowano pokaz kulinarny w wykonaniu Kamila Klekowskiego, połączony z degustacją, występ zespołu Akademia Tańca Perła oraz prezentację dwóch wiosek tematycznych: Długomiłowic - Wioski Legend oraz Przewozu - Osady Nadodrzańskiej. Na talerzach dominowała ryba, a dokładnie karp.
Kolejna część programu, poza pokazem kulinarnym, obejmowała m.in. przekazanie informacji o wiosce tematycznej Nieznaszyn - Między Niebem a Ziemią Nasz Nieznaszyn.
Reńska Wieś - Wieś Olimpijska oraz Cisek - Wioska Joannitów zostały zaprezentowane w bloku trzecim. Wystąpił też zespół taneczny Cuksy.
Wydarzeniu towarzyszyły warsztaty rękodzielnicze dla dzieci i dorosłych, zawody sportowe dla młodych oraz wystawa prac plastycznych powstałych w ramach konkursu "Fauna i flora terenu Euro-Country".
- Bardzo fajne, ciekawe warsztaty. Wiele nauczyły, ale i zadziwiły - nawet starsze kucharki - że z karpia można zrobić tyle smakowitych potraw - mówi Dariusz Kołek. Do Polskiej Cerekwi przyjechał z ekipą ze Stowarzyszenia Sympatyków Grudyni Wielkiej i okolic, którego jest prezesem.
Napisz komentarz
Komentarze