Reklama
sobota, 13 grudnia 2025 04:10
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Owocowa… kawa?

Dwie kawiarnie w Kędzierzynie-Koźlu oferują wyjątkową kawę, która powstaje we współpracy z Łukasiewicz - ICSO "Blachownia"

Lubią Państwo kawę? A może są Państwo koneserami tego szlachetnego napoju i cenią kawy speciality – przygotowywane z ogromną dbałością na każdym etapie produkcji? Niezależnie od odpowiedzi, istnieje duża szansa, że słyszeli Państwo o opolskiej firmie Hard Beans sp. z o.o. – ekspertach od kawy, od ziarenka aż po parującą filiżankę. Firma wielokrotnie nagradzana w kraju i za granicą, słynie z innowacyjnych pomysłów związanych właśnie z kawą.
  • Źródło: Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Ciężkiej Syntezy Organicznej „Blachownia”
Dwie kawiarnie w Kędzierzynie-Koźlu oferują wyjątkową kawę, która powstaje we współpracy z Łukasiewicz - ICSO "Blachownia"

Pyszne napary czy zimne ekstrakty w puszkach to tylko część ich oferty – w portfolio znajdziemy nawet... kawowe kosmetyki! A nawet jeśli nazwa nie brzmi znajomo, możliwe, że kosztowali już Państwo ich specjałów – Hard Beans zaopatruje bowiem wiele kawiarni w całej Polsce. W naszym mieście można ich spróbować m.in. w Krukafe w Koźlu i Mikafce w Kędzierzynie. Swego czasu firma sponsorowała nawet ZAKSĘ, i to w czasach jej największych sukcesów!

Nasz instytut może pochwalić się wieloletnią współpracą z Hard Beans, również przy realizacji różnorodnych projektów. Teraz nadszedł czas na kolejny, w którym zajmiemy się zupełnie innym obliczem kawy – stosunkowo mało znanym w Europie, a i na świecie dopiero zyskującym popularność. Tym razem zamiast skupiać się na kawowych ziarenkach, w centrum uwagi znajdzie się kawowy miąższ i skórka – dotychczas traktowane jako odpad poprodukcyjny, kompostowane, a następnie wykorzystywane jako nawóz na plantacjach.

Okazuje się jednak, że tzw. cascara (z hiszpańskiego: „skórka”) kryje w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych. Wiedziały o tym pradawne ludy zamieszkujące tereny, gdzie kawa występuje naturalnie – od wieków żuto tam całe owoce kawowca. Dziś zaczynamy odkrywać to na nowo. Cascara zawiera silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, wspierają regenerację organizmu, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i odpornościowy, a także opóźniają procesy starzenia oraz zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

To zupełnie odwrotne działanie niż te, które mają popularne kolorowe napoje gazowane, pełne cukru i chemii, stojące gęsto na sklepowych półkach – napoje, które zamiast zdrowia, przynoszą otyłość, cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne.

Cascara została dopuszczona jako produkt spożywczy w Unii Europejskiej rozporządzeniem 2022/47 z dnia 13.01.2022 jako tzw. novel food. Suszony miąższ kawowca można już dziś kupić w polskich sklepach internetowych. My jednak w ramach nowego wspólnego projektu z Hard Beans chcemy pójść o krok dalej – dostarczyć odbiorcy coś wygodniejszego i atrakcyjniejszego w formie, a jednocześnie napakowanego naturalnymi substancjami prozdrowotnymi.

Efektem współpracy będzie nowy napój – sprzedawany w puszkach, gazowany, o ciekawym, niebanalnym smaku. Ma być zdrową i orzeźwiającą alternatywą dla klasycznych napojów, odpowiednią dla spragnionych w każdym wieku.

Poza cascarą, w skład napoju wejdą:

  • ekstrakt z dzikiej róży – bogate źródło witaminy C,
  • ekstrakt z aronii – źródło polifenoli,
  • imbir i cynamon – nadający napojowi pikantnego kontrapunktu,
  • melasa z karobu – naturalnie słodki składnik, który zbalansuje smak, a przy okazji dostarczy potasu, magnezu i innych wartościowych minerałów.

Brzmi apetycznie? Cascara smakuje nieco jak suszone śliwki, więc można się spodziewać napoju, który będzie nie tylko zdrowy, ale i przyjemny dla podniebienia – bez cukru, aspartamu, barwników czy wzmacniaczy smaku.

Czy może być jeszcze lepiej? Może! Do produkcji napoju zostanie wykorzystana innowacyjna technologia przyspieszonej ekstrakcji na zimno – HARDTANK, opatentowana przez Hard Beans. Dzięki niej zachowuje się znacznie więcej prozdrowotnych składników niż przy tradycyjnym parzeniu na gorąco.

Zanim jednak ruszą Państwo do sklepów w poszukiwaniu tego zdrowego rarytasu – musimy zaznaczyć, że jesteśmy dopiero na początku drogi. Przed nami testy, badania i eksperymenty, które pozwolą znaleźć najlepszą możliwą kompozycję składników – pod względem smaku, zdrowotności i trwałości. Wszystko po to, by napój nie wymagał konserwantów, a mimo to zachował swoje walory.

Ale bez obaw – gdy gotowy produkt trafi do sklepów, z dumą się nim pochwalimy, bo i my będziemy mieć w tym swój udział!

Projekt realizowany w ramach Programu FENG Ścieżka SMART – Projekty realizowane w konsorcjach, pt.: „Opracowanie prozdrowotnego napoju RTD typu Cold Brew o potwierdzonych właściwościach przeciwutleniających”.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

R
Rychu, taki lepszy Ryszard. 01.05.2025 21:58
Moje szlachetne ciało toleruje jedynie kawy z niemieckich palarni ewentualnie kopi luwak, czyli ziarna kawy które przeszły przez układ trawienny cywety ( łaskun ) z Sumatry. Wydalone nasiona, które uległy nadtrawieniu enzymami traktu żywieniowego zwierzęcia uzyskują unikalny smak, który jest dostępny dla wyszukanych elit świata, ponieważ roczne zbiory są poniżej 1tony. Edukowanie motłochu z prowincji jest już dla mego intelektu uciążliwe ale podobnie jak Jarosław nie ulegnę pokusie zgnuśnięcia przy teksańskim rodeo.

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: lolTreść komentarza: wystarczy trochę śniegu albo drobne problemy na torach i czas podróży potrafi się całkiem zmienić Papier wszystko przyjmie, torowisko niestety nie.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 19:57Źródło komentarza: Kędzierzyn-Koźle: Nowy rozkład jazdy, więcej połączeń i rozwój infrastruktury kolejowejAutor komentarza: PodróznyTreść komentarza: Samorządowcy znowu przechwalają się nowym rozkładem jazdy PKP, jakby to była ich własna zasługa. Tymczasem na decyzje PKP Intercity, Polregio czy PKP PLK nie mają żadnego wpływu, bo to wszystko ustala się na poziomie centralnym. Łatwo robić konferencje i opowiadać, jak to „załatwili więcej połączeń”, gdy w rzeczywistości nie mieli na to większego wpływu niż przeciętny pasażer. Może zamiast przypisywać sobie cudze decyzje, warto byłoby zająć się tym, na co faktycznie mają wpływ – choćby zgraniem rozkładu MZK z przyjeżdżającymi pociągami. Bo co z tego, że ktoś przyjedzie z Gliwic o 18:00, skoro autobus na Koźle odjechał o 18:02, a w niedzielę następny jest dopiero za 45 minut? Taki „komfort podróżowania” to żadna promocja miasta, tylko pokaz nieudolności w podstawowych sprawach.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 19:32Źródło komentarza: Kędzierzyn-Koźle: Nowy rozkład jazdy, więcej połączeń i rozwój infrastruktury kolejowejAutor komentarza: SmakoszTreść komentarza: A ceny na tym jarmarku...KOSMICZNE!!! Adekwatne do emerytu!?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 16:48Źródło komentarza: Seniorzy z Kędzierzyna-Koźla na świątecznym jarmarku w Kłodzku. ZDJĘCIAAutor komentarza: lolTreść komentarza: Proszę zapytać bab. To nie wojna płci.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 16:12Źródło komentarza: Męski Krąg Masculinum w Kędzierzynie-Koźlu – pierwsze spotkanie za namiAutor komentarza: TurystkaTreść komentarza: Brawo. To już będzie można wsiąść do pociągu i do Kołobrzegu dotrzeć.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:31Źródło komentarza: Kędzierzyn-Koźle: Nowy rozkład jazdy, więcej połączeń i rozwój infrastruktury kolejowejAutor komentarza: zuchTreść komentarza: Wagony DB należy odesłać na śmietnik - t.j. tam skąd przyjechały. Czy u nas jest złomowisko dla tego szmelcu? Skoro "robimy a nie gadamy", przydałoby się również więcej skutecznosci w sprawie modernizacji linii K-Koźle - Nysa.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:19Źródło komentarza: Kędzierzyn-Koźle: Nowy rozkład jazdy, więcej połączeń i rozwój infrastruktury kolejowej
Reklama
bezchmurnie

Temperatura: 2°C Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1027 hPa
Wiatr: 9 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna