Z pomocą przyszedł nam psychodietetyk pan Marek Fudali, który w swojej prelekcji „Wpływ diety na mózg – jak odżywianie kształtuje koncentrację i samopoczucie”, przybliżył nam ten temat. Dziękujemy i czekamy na ciąg dalszy – czytamy na facebookowym profilu DDP nr 2.
Jedno jest pewne. Dieta ma ogromny wpływ na zdrowie psychiczne i może wspierać nastrój oraz funkcje poznawcze. Wybierając produkty bogate w składniki odżywcze, takie jak kwasy omega-3, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze i węglowodany złożone możemy poprawić koncentrację, stabilność emocjonalną oraz ogólne samopoczucie.
Unikanie przetworzonej żywności, cukrów prostych, alkoholu i nadmiaru kofeiny może pomóc w utrzymaniu zdrowego stylu życia i wspierać zdrowie psychiczne. Skupienie się na naturalnych, pełnowartościowych produktach, odpowiednim nawodnieniu oraz regularnych posiłkach może w dłuższej perspektywie poprawić kondycję psychiczną i przeciwdziałać objawom depresji oraz zaburzeń nastroju.
Zrozumienie wpływu diety na funkcje mózgu oraz nastrój to kluczowy krok w dążeniu do zdrowia psychicznego i ogólnego dobrostanu.

Najlepsza dieta dla mózgu powinna być zbilansowana, różnorodna i składać się z produktów niskoprzetworzonych. Planując posiłki, zwróć uwagę na zawartość makroskładników, czyli pełnowartościowych białek, nienasyconych tłuszczów i węglowodanów złożonych. Pełnią one funkcje budulcowe, regulacyjne oraz dostarczają energię do przebiegu wszystkich procesów życiowych.
Białka
Sprzyjają poprawie funkcji pamięci i koncentracji. Zapewniają właściwą komunikację między komórkami nerwowymi, za co odpowiadają aminokwasy, z których składają się białka. Dlatego w codziennej diecie uwzględnij:
- chude produkty mleczne
- ryby
- jaja
- chude mięso.
Istotną rolę odgrywa też białko roślinne obecne w nasionach roślin strączkowych, takich jak:
soczewica
ciecierzyca
groszek
fasola.
Tłuszcze
Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w utrzymaniu elastyczności błon komórkowych i wpływają pozytywnie na zdolność myślenia, koncentracji i zapamiętywania, a także zapobiegają stanom zapalnym. Spowalniają procesy starzenia się mózgu poprzez zwalczanie szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników, nasilających stan zapalny w organizmie. By usprawnić pracę mózgu, do swojej diety włączaj:
- ryby (głównie morskie takie jak łosoś, śledź)
- owoce morza
- olej lniany
- siemię lniane
- orzechy (szczególnie orzechy włoskie).
Węglowodany
Glukoza jest podstawowym paliwem dla komórek układu nerwowego. Najcenniejsze dla pracy mózgu są węglowodany złożone, które dłużej się wchłaniają, stopniowo uwalniając glukozę. Znajdziesz je w pełnoziarnistych produktach zbożowych, takich jak:
- pieczywo żytnie
- brązowy ryż
- kasze
- makaron pełnoziarnisty
- płatki owsiane.
Ważne!
Dla zdrowia mózgu ważna jest też regularna aktywność fizyczna, która przyczynia się do poprawy krążenia i zwiększa dotlenienie mózgu.
Podstawą każdej zdrowej diety powinny być produkty jak najmniej przetworzone i pełnowartościowe. Wśród nich są tzw. superfoods. Tak potocznie określa się jedzenie, które charakteryzuje się wysoką zawartością różnorodnych i cennych składników odżywczych w małej masie produktu. Szczególnie ważne dla układu nerwowego superfoods to między innymi:
- owoce jagodowe
- kolorowe warzywa
- zielone warzywa liściaste
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- orzechy
- gorzka czekolada
- czerwone winogrona
- zielona herbata
- kurkuma
- ryby i owoce morza
- orzechy
- nasiona roślin strączkowych.
Co źle wpływa na pracę mózgu? Najgorsza możliwa dieta dla mózgu składa się głównie z produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w utwardzany tłuszcz, konserwanty i cukry proste.
Jeśli chcesz cieszyć się przez długie lata dobrą pamięcią, koncentracją i być w dobrym nastroju, najlepiej ograniczaj:
- słodycze
- słodzone napoje
- żywność typu fast-food
- żywność wysokoprzetworzoną
- produkty bogate w tłuszcze nasycone (tłuste produkty mięsne, tłuste produkty mleczne, masło).
Napisz komentarz
Komentarze