Sałata w Twoim ogrodzie – zielone klasyki
Nie wyobrażasz sobie kanapek i sałatek bez pysznych liści zielonej sałaty? Zobacz, jak smakują poszczególne gatunki i które z nich poradzą sobie w Twoim ogrodzie:
● sałata rzymska – o eliptycznej i luźno zwiniętej główce. Dobrze znosi przymrozki, a kiedy na zewnątrz utrzymuje się +15°C, wschodzi już w ciągu tygodnia od posiania. Większość liści ma słodki smak, wyjątek stanowią zewnętrzne, które są nieco gorzkawe.
● sałata lodowa – o kruchych chrupiących liściach zebranych w zwarte główki. Wyróżnia się słodkawym delikatnym smakiem. Dobrze znosi wahania temperatury i radzi sobie na zewnątrz do -5°C.
● sałata masłowa – to jedna z najbardziej znanych sałat. Nadaje się do uprawy w gruncie i pod osłonami, a najobficiej plonuje w drugim roku po oborniku. Ma kulistą głowę i miękkie delikatne liście. Smakuje łagodnie, nieco słodkawo i bywa, że z akcentem goryczki.
Sałaty dekoracyjne – gatunki do ogrodu
Karbowane i falowane liście o niespotykanych kolorach? Jeśli zależy Ci na fantazyjnych kształtach, obok zielonych sałat, które znasz od lat, posadź również takie gatunki, jak:
● sałata dębolistna – zamiast główki tworzy rozetę, a jej liście faktycznie przypominają dębowe listowie. W smaku jest nieco pikantna, o wyczuwalnej orzechowej nucie. W sklepach ogrodniczych znajdziesz nasiona odmiany zielonej i czerwonej.
● sałata Red Salad Bowl – o głębokim bordowym kolorze dużych liści tworzących rozetę. Do gruntu trafia już w lutym, a na talerze w maju. Liście można od niej odrywać w miarę rozwoju – na ich miejsce odrastają nowe. Wyróżnia się delikatnym, nieco goryczkowym smakiem.
● sałata Lollo Rossa – wyróżnia się ciemnoczerwonymi fryzowanymi chrupiącymi liśćmi o orzechowym smaku. Pierwszy zbiór tej odmiany przeprowadza się już po 21-28 dniach od posiania, kiedy uzyskają 8-10 cm wysokości. Z jednego wysiewu udają się nawet 3 zbiory – tak szybko odrastają liście tej sałaty.
Nasiona sałaty – jak je wysiewać?
Sałatę wysiewa się na stanowiskach słonecznych i półcienistych o podłożu piaszczysto-gliniastym, żyznym i przepuszczalnym. Gleba musi być ciepła (12-20°C), dobrze uprawiona, spulchniona i wilgotna. Odległość między rzędami sałaty to ok. 20-30 cm.
W okresie wegetacyjnym pamiętaj o regularnym podlewaniu, zwłaszcza kiedy jest sucho. Na żyznym podłożu nie potrzeba nawożenia, a słabszą ziemię zasila się kompostem lub obornikiem przed sezonem, w którym planujesz uprawę.
Sałatę posiejesz nie tylko w ogrodzie. Świetnie nadaje się do uprawy pojemnikowej – na parapecie, balkonie i tarasie.
Kiedy wysiewać nasiona sałaty?
Nasiona sałaty na rozsady wysiewa się pod osłonami już od końca lutego i kontynuuje prace do połowy kwietnia. Kiedy pojawią się minimum 2 liście, siewki hartuje się i przesadza na stałe miejsce.
Nasiona sałaty do uprawy gruntowej wysiewa się od połowy marca do połowy kwietnia. Tak naprawdę jednak większość gatunków można siać co 2 tygodnie przez cały sezon aż do sierpnia i początku września.
Sałatę uprawia się również jako poplon – po cebuli, ziemniakach, ogórkach, pomidorach, burakach i szpinaku. Sieje się ją równolegle z wolniej rosnącymi warzywami, takimi jak brokuł czy jarmuż.
Tutaj znajdziesz https://cebule-kwiatowe.pl/nasiona-salaty/ różne rodzaje nasion sałaty od tych znanych i bardzo popularnych aż po te mniej znane, ale również warte odkrycia.
Sałata – roślina do każdej kuchni
Wyróżnia się ponad 100 gatunków sałat. Te, które uprawia się w Polsce, w pełni nadają się do uprawy amatorskiej. Nawet jeśli należysz do początkujących ogrodników, poradzisz sobie z wysiewem i pielęgnacją. Sałaty z własnej uprawy stanowią skarbnicę witamin, pierwiastków i organicznych związków chemicznych, takich jak chlorofil, luteina i beta-karoten. Wybierz ulubione gatunki sałaty i posadź w swoim ogródku lub w skrzynkach na balkonie.















