Inwestor, firma Agersol, działa w branży spożywczej, petfood i kosmetologii. Jej kluczowym produktem jest osłonka alginianowa na bazie ekstraktu z wodorostów, wykorzystywana między innymi w produkcji wędlin. Działalność w Kędzierzynie firma prowadzi już od 2013 r.
Nowa fabryka należy do międzynarodowej firmy Vaess, specjalizującej się w produkcji innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu spożywczego. W nowym zakładzie produkcyjnym Vaess Agersol, zlokalizowanym w Starym Koźlu, produkowane będą m.in. osłonki alginianowe do kiełbas, parówek i kabanosów, stanowiące ekologiczną i efektywną alternatywę dla jelit zwierzęcych.
Marka Vaess, wcześniej znana jako Vaessen-Schoemaker, to holenderska firma założona w 1946 roku, specjalizująca się w technologii spożywczej i tworzeniu funkcjonalnych składników dla przemysłu spożywczego. Firma jest pionierem w produkcji zaawansowanych rozwiązań dla produktów mięsnych, vegańskich, piekarniczych oraz rybnych. Jednym z produktów firmy są osłonki alginianowe. Wdrażając zaawansowane technologie w zakładzie produkcyjnym, VAESS Agersol w Starym Koźlu, umożliwiamy zwiększenie efektywności produkcji w przemyśle mięsnym. Nasza technologia pozwala na obniżenie kosztów produkcji i wzrost wydajności.
Nowa inwestycja wzmacnia pozycję firmy VAESS na rynku i wspiera zrównoważony rozwój branży mięsnej w Polsce i na świecie.
Marka Vaess stale wprowadza innowacje łączące technologię z naturą, tworząc produkty spełniające wymagania współczesnego rynku spożywczego. Vaess rozwija swoje działania globalnie, posiadając zakłady w Polsce, Holandii, Wielkiej Brytanii i Australii. Ostatnio nawiązała również współpracę z firmami zajmującymi się produktami roślinnymi i opartymi na mykoproteinach, co wzmacnia jej pozycję na rynku zrównoważonego żywienia.
O inwestycji pisaliśmy w poniższych artykułach:
Napisz komentarz
Komentarze