Konkurs przeznaczony był dla uczniów klas branżowych ze szkół średnich, a jego głównymi celami było doskonalenie umiejętności, rozwijanie kreatywnego myślenia, upowszechnianie wzorów estetycznego i dekoracyjnego nakrywania stołów. Tematem wiodącym było „majowe magie na stole”. Do zmagań przystąpiło sześć zespołów. Ich zadaniem było zaaranżowanie stołu zgodnie z zaproponowanym przez siebie menu, które musiało zawierać między innymi potrawy wykonane z surowców sezonowych. W przeciągu godziny każda z drużyn stworzyła niepowtarzalną aranżację, która oceniana była przez jury. W jego skład weszli fachowcy z zakresu gastronomii, kelnerstwa oraz dekoracji: Agata Ochał właścicielka firmy Ada Decor, Ryszard Kuczera, właściciel firmy Open Event, Dawid Piegsa, doświadczony kelner i współwłaściciel restauracji Tibo w Długomiłowicach oraz Artur Salamon, kierownik Hotelu Solidaris.
Rywalizacja była bardzo wyrównana, a wszystkie stoły prezentowały się pięknie i oryginalnie. W stworzonym menu nie zabrakło również pomysłów na dania pachnące majem. Po długiej naradzie i rozmowach z uczestnikami jury wyłoniło zwycięzców Pierwsze miejsce zdobyły Weronika Hollek i Karolina Marszoł z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu. Druga nagroda trafiła do Darii Łyczek i Wiktorii Świętoniowskiej z Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu. Z kolei trzecia lokata dla Sandra Marek i Joanna Smuszowicz z Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu.
To właśnie ta ostatnia placówka był organizatorem wydarzenia we współpracy z Hotelem Solidaris, a patronat nad konkursem objęło starostwo powiatowe w Kędzierzynie-Koźlu, które ufundowało nagrody.
Napisz komentarz
Komentarze