Reklama
środa, 22 stycznia 2025 18:10
Reklama
Reklama
Reklama

Młody kucharz z pasją, marzeniami i otwartością na świat

O udział w najlepszym w Polsce programie o gotujących dzieciach zabiegają setki uzdolnionych młodych kucharzy. Eliminacje przechodzi tylko 16 osób. W tym gronie znalazł się 13-letni Bartosz Daroń z Brzeziec. Swoje umiejętności przed widzami i jurorami prezentował przez niemal wszystkie odcinki ósmej edycji programu. Z Bartkiem i jego mamą, Małgorzatą Daroń, spotkaliśmy się, by rozmawiać o udziale nastolatka w TVN-owskiej produkcji. Poruszyliśmy też kwestię wartości, jakie płyną z uczestnictwa w tak popularnym widowisku, a także tego, dlaczego najlepszym sposobem na hejt w internecie jest... śmiech.
Młody kucharz z pasją, marzeniami i otwartością na świat

Autor: W

Bartosz Daroń, uczeń klasy siódmej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Starym Koźlu z budynkiem w Bierawie, z pasją zajmuje się gotowaniem. 

- Zawsze lubiłem gotować, ale właściwie nie wiem dlaczego. Może dlatego, że moja babcia często gotowała, a ja w pewien sposób od niej to przejąłem. Zrodził się we mnie pomysł, aby zgłosić się do programu "Master Chef Junior". Bo dlaczego nie? Wystarczyło wypełnić formularz i można było próbować spełnić marzenie życia. Postanowiłem to zrobić i udało się - opowiada Bartek.

Zapytany o to, kiedy rozpoczął przygodę z gotowaniem, odpowiada: - Myślałem, że pierwszy raz gotowałem, gdy miałem około siedmiu lat. Jednak moja mama twierdzi inaczej.

Mama Bartosza, Małgorzata Daroń, dodaje: - Przeglądając niedawno stare zdjęcia, które potrzebne były do programu, natrafiłam na takie, na których syn jako czterolatek tworzy różne desery, koktajle i pięknie je dekoruje. Były to autentyczne i nietypowe dla dziecka w tym wieku ozdoby. Bartek po prostu nigdy nie lubił jeść czegoś, co brzydko wyglądało.

Nastolatek przyznaje, że uwielbiał ozdabiać dania. Na przykład na spaghetti zawsze musiała być świeża bazylia. Inaczej danie mu nie smakowało ani nie wyglądało dobrze. Na jednym z archiwalnych zdjęć widać, że nawet do przygotowywanych koktajli dodawał miętę.

- Byłem kreatywny - uśmiecha się 13-latek. Choć sam nie pamięta tych wczesnych doświadczeń, jego mama podkreśla: - Nie pamiętam, kiedy nie gotowałeś.

Jak zaznacza Bartosz, gotowanie to dla niego wciąż przede wszystkim dobra zabawa. - Nie gotuję na poważnie - twierdzi.

Rzutem na taśmę

Pomysł, aby zgłosić się do programu "Master Chef Junior", kiełkował w głowie nastolatka z Brzeziec od dawna. Rodzina nie śledziła jednak naboru.

Na początku listopada w trakcie zakupów w markecie jedna z ekspedientek podsunęła nastolatkowi myśl, że warto, by zgłosił się do programu.

- Bartek zaczął pytać o różne pasztety. Dostał możliwość ich spróbowania. Zaczęłam obserwować, jak je kosztuje i komentuje ich smak. Wtedy pani ekspedientka powiedziała: 'Młody, zgłoś się do Master Chefa’ - uśmiecha się Małgorzata Daroń.

Termin zgłoszeń mijał następnego dnia. Pod wieczór Bartek wypełnił ankietę, aplikując do precastingu. Kilka dni później zaproszono go na casting online. Miał on wyłonić osoby, które pojadą do Krakowa.

Nastolatek przygotował makaron z sosem Alfredo. Sztuka przekonania do siebie przesłuchujących nie była łatwa.

- Zadawali mi trudne pytania. Musiałem ich przekonać do swojego dania, choć sami nie mogli go spróbować. Myślałem, że się nie uda, bo to było naprawdę duże wyzwanie - wspomina Bartosz.

Czterodniowe warsztaty w Krakowie, które miały zadecydować o wyborze uczestników programu, przyciągnęły 27 ambitnych z różnych zakątków kraju. Zakończyły się ogłoszeniem nazwisk 16 osób, które dostały się do programu. W tym gronie znalazł się Bartek.

- Podczas tych intensywnych dni zdobyliśmy wiele podstawowych umiejętności. Choć niektóre z nich były mi znane, inne stanowiły zupełną nowość - przyznaje nastolatek. Dodaje, że warsztaty nie ograniczały się do kulinarnej sfery, ale skupiały się również na pracy przed kamerą czy zdolności psychologicznych.

Podczas tego intensywnego czasu wszyscy uczestnicy świetnie się poznali i zbudowali więzi, które trwają do dziś.

Po jednodniowej przerwie rozpoczęto nagrywanie pierwszego odcinka. W nim jeszcze nikt nie odpada. Eliminacje następują od drugiego odcinka.

- W pierwszym odcinku musieliśmy tworzyć torty w parach. Miałem okazję pracować z Martyną, moją dobrą koleżanką z Nowego Zbrachlina. Podczas tych wspólnych działań często dochodziło między nami do sporów - wspomina Bartek.

Po tortach przyszedł czas na ryby: jesiotra, suma lub szczupaka.

- Były one ogromne. Dla mnie stanowiło to wyzwanie, ponieważ nie jestem ekspertem w dziedzinie ryb. Najczęściej ograniczam się do smażenia dorsza w panierce z dodatkiem keczupu - śmieje się nastolatek.

Być dla siebie wzorcem

W drugim odcinku, jako gość specjalny, pojawiła się Magda Gessler. Bartek spodziewał się, że będzie zadziorna, jednak okazała się normalną, sympatyczną kobietą. Najbardziej zapadło mu w pamięć wykonanie wspólnego zdjęcia. I choć dla Bartka nie jest ona wzorem ze świata kulinarnego, to z pewnością jest ikoną.

Dzieląc się z nami swoimi doświadczeniami i refleksjami dotyczącymi udziału w kulinarnym show, młody kucharz opowiada o swoim podejściu do gotowania i ulubionych momentach programu. (...).

Cały artykuł w 21. numerze "Nowej Gazety Lokalnej", który ukaże się 6 czerwca.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: KoźlaninTreść komentarza: Typowy głupi pisior.... Tylko czemu korzystasz lub twoja rodzina ze sprzętu ratującego życie kupionego przez WOŚP ? Hipokryto !Data dodania komentarza: 22.01.2025, 16:00Źródło komentarza: 33. finał WOŚP w Kędzierzynie-Koźlu. Będą koncerty, kwesta, licytacje i inne atrakcjeAutor komentarza: kancelaria prawnaTreść komentarza: Czemu rozpowszechniasz nieprawdę ? Czy chcesz mieć problemy z prawem i ty wówczas będziesz skazaną prawnym wyrokiem sądu ?Data dodania komentarza: 22.01.2025, 15:58Źródło komentarza: 33. finał WOŚP w Kędzierzynie-Koźlu. Będą koncerty, kwesta, licytacje i inne atrakcjeAutor komentarza: KoźlaninTreść komentarza: To policjanci czy wykładowcy ? Na ulice i pilnować porządku i służyć społeczeństwu a nie bawić się za nasza kasę w prelegentów po szkołach , przedszkolach - lenie ! Po nam policja ? Skoro ludzi wysyłają do sądu bo sami nie będą prowadzić sprawy. Nastawieni tylko by karać mandatami i w ogóle działanie tylko dla władzy centralnej... Więc pytam się po co nam policja ?Data dodania komentarza: 22.01.2025, 15:54Źródło komentarza: Policja wciąż uświadamia i ostrzega. Tym razem przed cyberprzestępcamiAutor komentarza: PablittoTreść komentarza: Nie mam nic przeciwko WOśP, ale instytucje państwowe nie powinny zachęcać do tej zbiórki w takiej skali, to nie jest w porządku, inne fundacje nie maja takiej wielkiej pomocy ze strony państwa jak WOśP, nie slyszę zeby politycy tak ochoczo pomagali w zwiazku z innymi fundacjami, a największy problem dotyczy tego, że państwo wspiera fundację, która kupuje sprzęt do szpitali etc. które to samo państwo ma obowiązek odpowiednio wyposażyć, to jakaś eksremalna sytuacja, a z naszych podatków to wszystko jest teraz za pośrednictwem państwa promowane. Środki NFZ, czyli z naszej wspólnej pracy, są przeogromne, jeżeli brakuje nam te kilka mln, to zrobmy zbiorkę na nfz i załatajmy tę dziurę, a nie robmy z wośp fundatora wszystkiego. To już powoli obłęd. Tak więc WOŚP tak, ale promocja i reklama państwa juz nie. Takie jest moje zdanie.Data dodania komentarza: 22.01.2025, 15:29Źródło komentarza: 33. finał WOŚP w Kędzierzynie-Koźlu. Będą koncerty, kwesta, licytacje i inne atrakcjeAutor komentarza: LLLTreść komentarza: SEND NUDES, SZTOS EKIPA, ESSA...Luzactwo i szpanerstwo na ściance czy prymitywne szczeniactwo? Na kolejnych studniówkach usiądą okrakiem na odwróconych krzesłach - NAJLEPSZY TOWAR W MIEŚCIE?Data dodania komentarza: 22.01.2025, 12:58Źródło komentarza: Tak na studniówce bawiła się młodzież z kozielskiego liceumAutor komentarza: 1983Treść komentarza: Hejt, nienawiść, frustracja... Tak wygląda właśnie Polska XXI wiekuData dodania komentarza: 22.01.2025, 12:21Źródło komentarza: 33. finał WOŚP w Kędzierzynie-Koźlu. Będą koncerty, kwesta, licytacje i inne atrakcje
Reklama
bezchmurnie

Temperatura: 2°C Miasto: Kędzierzyn-Koźle

Ciśnienie: 1015 hPa
Wiatr: 14 km/h

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama Moja Gazetka - strona główna