- Pastrami – kanapka z tym mięsem uważana jest za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Sandwicz ten powstał w Nowym Jorku, a pierwszy raz zaserwowano go w 1887 roku. Szybko zyskała popularność w całych Stanach Zjednoczonych. Nowojorskie pastrami ma 10cm wysokości, na które składają się dwie kromki chleba żytniego i prawie pół kilograma soczystej wołowiny.
- Bahn mi – ta wietnamska kanapka to propozycja dla miłośników mocnych wrażeń. Jest na tyle syta, że może zastąpić cały obiad. Przygotowuje się ją z pszenno-ryżowej bagietki, którą smaruje się majonezem i pasztetem. Późnie trafia do niej mięso jak kurczak, wołowina czy też wieprzowina oraz dużo warzyw – ogórek, papryczki chilli, kiszona marchew, rzodkiew japońska, przyprawy jak kolendra. Cechuje ją wyjątkowo ostry smak.
- Kati Roll – to indyjska kanapka, która na pierwszy rzut oka przypomina kebab albo tortille. W płaski okrągły chlebek z pełnoziarnistej pszennej mąki zawija się pocięte kawałki aromatycznego mięsa. Do tego warzywa, sosy i sok z limonki.
- Chacarero – tą kanapkę możecie zamówić prawie w każdym barze w Chile. Do puszystej bułki wkłada się kawałki mięsa z indyka lub wołowego steku, dużo fasolki szparagowej i majonez.
- Smorrebrod – ta duńska kanapka z razowego chleba z dodatkami jest potrawą narodową. W kanapce można znaleźć wiele różnych dodatków w zależności od serwowanej wersji, ale przeważnie są to: mięsa, ryby, owoce morza, pasty, sosy, dressingi oraz słynne duńskie sery.
Jak widać kanapka nie musi być nudna. W polskich miastach jak np. Toruń czy też Lublin, kanapki z dostawą najczęściej zamawia się z sieci Subway poprzez stronę PizzaPortal.pl.