Za rzadko i za ubogo
Cynk znajduje się w wielu produktach spożywczych, ale z reguły takich, które w naszym kraju nie są wyjątkowo silnie rozpowszechnione, a na pewno nie okazują się przysmakami serwowanymi na talerzach obiadowych w domach statystycznego Kowalskiego co dzień. Przykładem obfitującej w opisywany mikroelement kategorii żywności są przede wszystkim owoce morza. W efekcie, bardzo często problemem natury zdrowotnej jest właśnie za mała ilość cynku w organizmie. Pierwszym tego sygnałem stają się łamliwe włosy, które są tak kruche, że zaczynają intensywnie wypadać. Ponadto warto też wspomnieć, że w nienajlepszej kondycji są także i nasze paznokcie. Miewamy problemy z koncentracją, stajemy się ospali, mało skupieni na swojej pracy, ciężko jest nam się uczyć, a cerę pokrywają nieestetyczne ropne wypryski.
Wpływ cynku
Wydaje się, że posiadanie w organizmie odpowiedniej porcji cynku wiąże się w głównej mierze z gwarancją pięknego i świeżego wyglądu, lecz poza aspektem urodowym, ten wartościowy pierwiastek pozwala zdziałać znacznie więcej. Jest on odpowiedzialny za mnóstwo wielorakich funkcji, w tym przede wszystkim warto go wyszczególnić jako nieodłączny i najważniejszy element oraz aktywator pobudzający do szybkiej pracy różnorodne enzymy. Poza tym, cynk wpływa na strukturę wybranych białek, a także sprawnie i w miarę szybko redukuje poziom cholesterolu. Ułatwia przyswajanie witamin, jak i jest niezbędny do należytego funkcjonowania ludzkich organów rozrodczych.
Śladowe ilości
Musimy wspomnieć, że cynk znajduje się w naszym organizmie zaledwie w śladowych ilościach. Badania wskazują, iż jego standardowa zawartość u przeciętnego człowieka to od 1,5 do 2,2 g. Jak na olbrzymią rolę, którą pełni, to naprawdę bardzo mało. Gdyby tak zadbać jednak o zwiększenie jego ilości (nie mylić z przedawkowaniem!), można by zapewnić swemu organizmowi pobudzenie pracy wątroby, prostaty, grasicy oraz trzustki, przyspieszyć przemianę węglowodanów, białek oraz tłuszczów, zwiększyć niepodatność na rozmaite przeziębienia, stany zapalne i wirusy grypowe, tworząc barierę ochronną nie do złamania. Co więcej, cynk osłania plamkę żółtą oka, nie dopuszczając do jej zwyrodnienia. To także sposób na zniwelowanie kłopotliwego uczucia dzwonienia w uszach. Wreszcie, ostatnie badania naukowe potwierdziły, że cynk polepsza sprawność intelektualną do tego stopnia, że zapobiega demencji oraz ogranicza przypadki zachorowania na depresję, czy nawet potrafi cofnąć już rozwiniętą schizofrenię. Dla wszystkich dostrzegających u siebie braki cynku, nieodzowne okazuje się wdrożenie właściwej suplementacji. Poza zróżnicowaną dietę, jaka będzie bogata w opisywany pierwiastek, dodatkowo przyda się zażywać wysokiej jakości preparaty takie jak chociażby cynk w tabletkach Swanson, stanowiący certyfikowany wyrób, gwarantujący należytą dawkę mikroelementu.