Lokalna24 Kędzierzyn Koźle wiadomości z miasta i powiatu

Kiełki to zapomniany i niedoceniany składnik, który odznacza się ogromną wartością odżywczą. Często traktowane są jako mało powszedni produkt, kojarzący się z dietą wegetariańską, wegańską lub kuchnią orientalną. Takie myślenie to błąd, a kiełki powinny być częścią każdej zbilansowanej diety.

 

U roślin faza kiełkowania to najbardziej intensywny etap rozwoju. Kiełki obfitują w witaminy A, B, C, E, H, które ponadto są bardzo łatwe przyswajalne. Oprócz tego w ich składzie znajdziemy całe mnóstwo składników mineralnych tj. żelazo, wapń, siarka, potas, cynk, magnez, kwas foliowy. W kiełkujących nasionach ilość witamin wzrasta kilkukrotnie w ciągu kilku dni. Oprócz witamin i składników mineralnych kiełki zawierają również cenne aminokwasy, łatwo przyswajalne tłuszcze i węglowodany. Mają także działanie przeciwutleniające i antyoksydacyjne, wykazują zdolność do wygaszania rodników.

 

Jak hodować kiełki?

W związku z tym, że kiełki to produkt, który nie nadaje się do dłuższego przechowywania, ciężko dostać w sklepie świeże kiełki dobrej jakości. Po co więc ograniczać się do wyboru w supermarkecie? Hodowla kiełków jest niezwykle łatwa i szybko, dlatego warto poświęcić na nią czas i miejsce we własnym domu.

 

Do hodowli potrzebujesz tylko odpowiedniego naczynia, nasion, czystej wody i odrobiny zapału. Produkcja kiełków, w zależności od odmiany, trwa nie dłużej niż 4-6 dni. Do produkcji możesz użyć wygodnego naczynia jakim jest kiełkownica. Składa się ona z tac, najczęściej o dnie perforowanym lub karbowanym i wyposażona jest w zawór służący do odprowadzania nadmiaru wody. Zazwyczaj zbudowana jest z nakładanych na siebie tac, które umożliwiają oszczędzanie przestrzeni. Wystarczy zalać nasiona wodą i podlewać je regularnie, raz lub dwa razy dziennie oraz odprowadzać nadmiar wody. Możemy również wykorzystać wysokie naczynie, np. słoik, przykryty u góry tkaniną. W naczyniu takim okresowo namaczamy nasiona, aż do momentu wykształcenia się kiełków.

 

Gdzie kupić kiełki?

Wybór miejsca zakupu jest bardzo ważny. Wybierajmy sklep, który gwarantuje dobrą jakość nasion na kiełki. Pamiętajmy, że każda partia nasion powinna być zbadana. Godnym do polecenia miejscem jest Sklep Świat Kwiatów - https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki/ Znajdziecie Państwo ponad 100 odmian w różnych gramaturach.

 

Jakie nasiona wybierać?

Najpopularniejszymi nasionami wybieranymi do produkcji kiełków są rośliny kapustne, strączkowe, oleiste oraz zboża. Jeśli preferujemy ostrzejsze smaki możemy zdecydować się na nasiona rzodkiewki, kozieradki czy rzodkwi. Zwolennikom łagodności przypadną do gustu kiełki soczystej i orzeźwiającej lucerny i koniczyny. Z kolei fasola Mung, fasola Adzuki i soja dodadzą potrawom orientalnego smaku i charakteru.

 

Godne polecenia są również kiełki brokułu. Mają one właściwości moczopędne, wzmacniają organizm oraz obfitują w witaminę C. Dzięki ich regularnemu spożywaniu można ustrzec się przed niebezpieczną bakterią Helicobacter pylori. Z kolei osobom pozbawionym energii przydatne będą kiełki bazylii, które cechują się wysoką zawartością energetyczną. Wspomagają też procesy trawienne i zawierają dużo witaminy A i B1.

 

Do doprawiania potraw tj. pasty, twarożki, jajecznica czy sałatki doskonale sprawdzą się kiełki rzeżuchy. Charakteryzują się mocnym, wyrazistym smakiem i aromatem. Przyspieszają metabolizm, zawierają kwas foliowy i korzystnie wpływają na wygląd skóry i włosów. Chrupiące i delikatnie słodkie kiełki pszenicy wspomagają pracę serca, a zawarty w nich koenzym Q10 opóźnia starzenie organizmu.

Ilość ocen (0)

0 na 5 gwiazdek
  • Brak komentarzy