Lokalna24 Kędzierzyn Koźle wiadomości z miasta i powiatu

Hamburgery, kibbeling, churros, frytki, langosze, chili con carne i wiele innych potraw z różnych stron świata królować będzie podczas zlotu food trucków w Kędzierzynie-Koźla. 28 i 29 października kilkanaście przeróżnych samochodów i budek z jedzeniem stanie na parkingu przy Domu Kultury „Chemik” na al. Jana Pawła II.

 

Festiwal kulinarny Street Slow Food będzie sporą atrakcją, nie tylko dla miłośników jedzenia z "szamowozwó". Rok temu impreza przyciągnęła mnóstwo mieszkańców. Food trucki zagościły też na Dniach Kędzierzyna-Koźla, a teraz wracają ze specjalną ofertą na Halloween. Można się spodziewać przebrań sprzedawców i specjalnie przystrojonych furgonetek, a do tego wyjątkowego menu w klimatach Halloween.

W najbliższą sobotę i niedzielę obok Domu Kultury „Chemik” będzie można skosztować dań kuchni polskiej, węgierskiej, meksykańskiej, amerykańskiej czy holenderskiej. Będą też potrawy dla wegetarian i wegan. Nie zabraknie słodkości, piwa rzemieślniczego, zabawy z didżejem i atrakcji dla najmłodszych.

Imprezę, która w sobotę i niedzielę odbędzie się w godz. 12-20, organizują Food Truck Event i Miejski Ośrodek Kultury. Wstęp wolny.

 

Food trucki, które potwierdziły już swoją obecność:

Słodki smak Azji – ich menu to spełnienie marzeń z dzieciństwa. Gofry w połączeniu z delikatnym kremem, owocami i posypkami czy lody w rulonikach ułożone w kolorowych kubeczkach. Wszystko piękne, słodkie i przepyszne! Do tego oryginalna bąbelkowa receptura wprost z Hong Kongu, która podbija polskie serca i żołądki.

Johnny Burger – serwuje burgery z najlepszej wołowiny w bułce pieczonej na specjalne zamówienie. Najwyższa jakość, sosy własnej roboty i starannie wyselekcjonowane dodatki. Swoje menu zawsze opierają na świeżych i naturalnych składnikach.

Gastro Faza – oferują dania kuchni holenderskiej, meksykańskiej i włoskiej. U nich zjesz m.in. kapsalony, tortellini, penne, zupę minestrone czy burrito. Od tego sezonu serwują nowość - pizzę zwinięta w placek z burrito.

Azja w Bule – nakarmią was azjatyckimi kanapkami fusion z wieloma fantastycznymi dodatkami jak: guacamole, salsa kim chi czy salsa śliwkowa. Nie zabraknie w nich też pysznej karkówki, wołowiny czy bekonu.

Coffee Bar – to kawiarnia napędzana pozytywną energią pasjonatów kawy. Świeżo palona włoska mieszanka o najlepszym aromacie, a dla „nie kawoszy” gorąca czekolada oraz herbaty liściaste z całego świata, shake’i i smoothie.

Eat on the Street – solidna porcja tex-mex. Serwują mega burrito, pyszną quesadillę, intrygujące carnitas in black, a dla wegetarian vege wrapy z falafelem, oczywiście po meksykańsku. Do tego: taco libre, salsa diabola, salsa verde i salsa roja.

Owoczek – to kreatywne połączenie smaku, dokładnie wyselekcjonowanych, świeżych owoców (m.in. jabłka, ananasy, banany) z najwyższej jakości belgijską czekoladą: mleczną, białą i deserową. Ich produkty, to doskonała propozycja dla każdego, kto w przepyszny, zdrowy i oryginalny sposób chce zaspokoić apetyt na słodycze.

Fish Wagon – serwuje holenderski przysmak z dorsza (Kibbeling) - kawałki soczystej i kruchej polędwicy maczane w cieście o oryginalnej recepturze z dodatkiem różnorodnych ziół i przypraw. Smażone na głębokim tłuszczu w odpowiedniej temperaturze i czasie, do uzyskania perfekcyjnego smaku. Podawane są z autorskimi sosami i frytkami.

Złote Paluchy – hiszpańskie churros to paluchy o długości 15 cm, zrobione z ciasta, które po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Podaje się je na słodko – zawsze posypane cukrem pudrem i opcjonalnie z cynamonem lub nutellą. Churros smażone są na zamówienie, więc po dwóch minutach oczekiwania otrzymacie paczuszkę z pysznymi, ciepłymi, chrupiącymi paluchami. Do tego polecana jest włoska czekolada na gorąco.

Kraina Kurtosza – kołacze węgierskie (Kürtőskalács) jakie oferują są chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku po ściągnięciu z wałka bucha z nich para jak z komina. Można je jeść z czym kto chce z cukrem pudrem, cynamonem, czekoladą, a także w wersji wegańskiej.

Food Revolta – oferuje 100 proc. wołowe burgery inspirowane karaibskim smakiem. Tylko u nich możecie spróbować egzotycznych połączeń m.in z jamajskim szpinakiem callaloo. Food Revolta to burgery jakich nie spotkacie nigdzie indzie

Nutka Smaku – serwują 42-centymetrowe zapiexy prosto z pieca, na świeżej bagietce pieczonej na ich specjalne zamówienie. Całości dopełniają starannie dobrane, świeże składniki oraz wyborne sosy własnej produkcji. Ich zapiexy udowadniają, że nawet z popularnego ulicznego dania można zrobić cudo.

Ale Fryta – oferują frytki chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku z dodatkiem oryginalnych i niepowtarzalnych sosów rodem z Belgii. Do tego serwują dania fingerfood czyli: krewetki, kalmary oraz stripsy z kurczaka oraz nowość frytki z batatów.

Budafest Langosz – serwują węgierskie, charakterystyczne placki, w których głównymi składnikami są mąka pszenna, drożdże, gotowane ziemniaki, mleko oraz przyprawy. Ciasto jest smażone na głębokim oleju. Na plackach układane są specjalnie dobrane dodatki. Do tego jeszcze prawdziwy, węgierski gulasz.

 

f1
f1
f3
f3
f4
f4
f5
f5
f6
f6
f7
f7
f8
f8
f9
f9
f10
f10
f11
f11
f12
f12
f13
f13
f14
f14
f15
f15

 

Ilość ocen (0)

0 na 5 gwiazdek

Skomentuj jako zarejestrowany użytkownik

Skomentuj jako gość

0
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu przez administratora.
REGULAMIN SERWISU Lokalna24.pl.

Biorą udział w konwersacji